search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Πρόθυμοι φρουροί στα… νώτα της Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1902
03-02-2016
09.02.2016 04:00
sp0302skopia.jpg

Άλλοτε μυστικά, όμως τις περισσότερες φορές φανερά, ενίοτε κι επιδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους δεσμούς της και τις αλληλεξαρτήσεις της με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, προκειμένου να θωρακίσει το κέντρο και τον βορρά της Ευρώπης από τις προσφυγικές ροές. 

 

Άλλοτε μυστικά, όμως τις περισσότερες φορές φανερά, ενίοτε κι επιδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους δεσμούς της και τις αλληλεξαρτήσεις της με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, προκειμένου να θωρακίσει το κέντρο και τον βορρά της Ευρώπης από τις προσφυγικές ροές. 

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί με αυστηρό τρόπο τη χώρα μας για κόκκινη κάρτα από τη Σένγκεν, βάζει στο παιχνίδι όλους τους γείτονες. Αρχικά την Τουρκία και στη συνέχεια Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία, που πετάνε τη σκούφια τους για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ε.Ε. και να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. 
 
Ο στόχος της Ε.Ε., οφθαλμοφανής. Ανεξάρτητα τι θα γίνει εν τέλει με την Ελλάδα και τη Σένγκεν, να χτίσει τείχος… άμυνας στα ανατολικά και βόρεια σύνορα της χώρας μας, προκειμένου οι πρόσφυγες είτε να αποθαρρυνθούν είτε να εγκλωβιστούν αναπόφευκτα εντός ελληνικής επικράτειας. Κάτι που δεν θα έλυνε πράγματι το πρόβλημα, όμως οι Βρυξέλλες θα κέρδιζαν χρόνο.
 
Προσφυγικό και Κουρδιστάν…
 
Ο πιο βασικός και απαραίτητος συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο παραμένει η Τουρκία, ένας παίκτης που δύσκολα ελέγχεται. Ο Ερντογάν είναι σκληρός στο πόκερ, ζητάει ανταλλάγματα με όλο και περισσότερα χρήματα, αλλά και ταυτόχρονα ξεπάγωμα των συζητήσεων για ένταξη στην Ε.Ε., που για χρόνια ήταν σε βαθιά κατάψυξη. 
 
Ο Ερντογάν, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε καθαρά αντιευρωπαϊκή ρητορική, στρέφεται στην Ε.Ε. σ’ αυτή τη φάση, λόγω του μετώπου που έχει ανοίξει με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, όμως, παίζει από θέση ισχύος. Είναι κυρίαρχος εντός Τουρκίας, σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να πάει σε νέες πρόωρες εκλογές προκειμένου να πάρει το 5% που του λείπει για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ελέγχει τον Τύπο, δεν έχει στο κεφάλι του πια κανένα ΔΝΤ και, βέβαια, είναι ικανός στα παζάρια, γνωρίζοντας καλά ότι η Ευρώπη τον έχει ανάγκη. 
 
Με λίγα λόγια, ο… σουλτάνος αξιοποιεί στο έπακρο το «όπλο» των προσφύγων με πρώτο στόχο τα χρήματα και τις προνομιακές σχέσεις με την Ε.Ε. Ειδικά όσο βλέπει τη Μέρκελ να αγχώνεται όλο και περισσότερο, με τα ποσοστά της να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Η Γερμανίδα γνωρίζει, άλλωστε, πως μόνο η Τουρκία μπορεί να ρεγουλάρει πραγματικά τις ροές προσφύγων.
 
Στο πίσω μέρος του μυαλού του Ερντογάν, όμως, βρίσκεται κάτι πιο μεγαλεπήβολο: η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με στόχο να δημιουργήσει εμπόδιο στην έξοδο του Κουρδιστάν στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό δείχνει θετικός να πάρει πάνω του το προσφυγικό, αποσυμπιέζοντας τους Ευρωπαίους που καίγονται για λύση, αρκεί να κάνει το παιχνίδι του εκεί που πραγματικά στοχεύει. 
 
Οι στόχοι
 
Μη έχοντας η Ελλάδα χερσαία σύνορα με καμία άλλη χώρα – μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, αναδεικνύονται σε χρήσιμους συνομιλητές για την Ε.Ε. και οι «πρόθυμοι» βόρειοι γείτονές μας Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία. 
 
Μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα Σκόπια. Κι ας μην είναι μέλος ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε της Συνθήκης Σένγκεν, ούτε και του ΝΑΤΟ! Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι επιζητούν πώς και πώς καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκολύνοντας τον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη τα Σκόπια έχουν, προφανώς, στο μυαλό τους ότι μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικότερα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το «αντίδωρο» που αναμένουν από την Ε.Ε. είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ελλάδας. 
 
Κρατώντας τη στρόφιγγα των προσφύγων κλειστή και λειτουργώντας ως ασπίδα των Ευρωπαίων, τα Σκόπια φιλοδοξούν να ξεπεράσουν την εσωτερική τους πολιτική κρίση διαρκείας, να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στην περιοχή και να αρπάξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν στρατηγικούς τους στόχους.
 
Στο παιχνίδι τα Τίρανα
 
Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και για αποκλεισμό των οδών μέσω Αλβανίας και Βουλγαρίας. Τον περασμένο Ιούλιο η Μέρκελ τόνισε πως «η Αλβανία βρίσκεται κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κι έσπευσε να καθησυχάσει με την επίσκεψή της στα Τίρανα ότι «δεν υπάρχει καμία τεχνητή καθυστέρηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας». Ήταν οι μέρες που η Γερμανίδα καγκελάριος ενέκρινε ποσό 107,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αλβανία, προκειμένου να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης.
 
Ο φράχτης
 
Πιο ξεκάθαρη, πάντως, είναι η κατάσταση με τη Βουλγαρία. Η χώρα, που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενισχύει το προφίλ της απέναντι στην Ευρώπη. Έχει τονίσει με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται ως αντάλλαγμα για την ένταξή της στον χώρο Σένγκεν να δεχθεί πρόσφυγες, κάτι που σημαίνει ότι η στρόφιγγα θα είναι κι εκεί όλο και πιο κλειστή.
 
Η στάση της Βουλγαρίας στο προσφυγικό ήταν εξ αρχής σκληρή. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται ασφαλώς και η ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, με συνολικό μήκος 175 χλμ., ύψος 4,5 μ., πλάτος 1,5 μ., αγκαθωτά συρματοπλέγματα και 24ωρη φρούρηση από ενόπλους. Θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων με την Τουρκία (240 χλμ.). 
 
Η Βουλγαρία στο παρελθόν θεωρούνταν από τα πιο εύκολα «περάσματα», όμως αυτό αλλάζει και το χτίσιμο του φράχτη με την Τουρκία προκαλεί, αναπόφευκτα, αύξηση των ροών προς την Ελλάδα. 
 
Μπορεί να μοιάζει αφελής η προσέγγιση της Ε.Ε. ότι με μια αναστολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα σταματήσουν οι ροές από τη χώρα μας, αφού δεν θα θεωρείται πια ένας «φιλικός προορισμός», και ότι, παράλληλα, η Frontex θα ελέγχει πιο εύκολα τα περάσματα ρυθμίζοντας τον αριθμό των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, ωστόσο η ενίσχυση των σχέσεων της Ε.Ε. με όλους τους γείτονες της Ελλάδας είναι εμφανής. Μια δύσκολη συγκυρία που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από ελληνικής πλευράς. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:54