search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57
MENU CLOSE

Αποκρατικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

15.04.2011 12:46
Αποκρατικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - Media

Oι αποκρατικοποιήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 – 2015  περιλαμβάνουν τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Oι αποκρατικοποιήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 – 2015   περιλαμβάνουν τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων θα πωληθεί και η πλήρης συμμετοχή του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Σκοπός του προγράμματος να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 35 δισ. ευρώ έως το 2015, προκειμένου το χρέος να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και άρα να γίνει πιο βιώσιμο.

Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κάνει ακόμα λόγο για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών τις ΕΥΔΑΠ  και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.

Στο τομέα της ενέργειας, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθεί η προσέλκυση επενδυτικών αναπτυξιακών κεφαλαίων.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, το ποσοστό κατά το οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου είναι στο 34% από 51% που είναι σήμερα, διατηρώντας βέβαια το δικαίωμα του δημόσιου ελέγχου και μάνατζμεντ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΔΑΑ με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου αλλά και  δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου το 2012 για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων.

Επιπλέον, στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά σχήματα, σε συνδυασμό με την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού για την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια. Το 2011 θα αποκρατικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ.

Σχετικά με τις λιμενικές υποδομές  από το 2012 θα δημιουργηθούν σχήματα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το Αττικό Λιμενικό Σύσταση και τους κυριότερους περιφερειακούς λιμένες ενώ θα επιδιωχθεί και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση των μαρίνων.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα» ενώ για την ATEbank προβλέπεται μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, το οποίο όμως θα κρατήσει δημόσιο έλεγχο.

Προβλέπεται ακόμα μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων εντός του 2011, αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ιπποδρόμου το 2012, πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Καζίνο της χώρας, και ρύθμιση και παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57