search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:17
MENU CLOSE

Ξεκίνησε ο διάλογος για το ασφαλιστικό

26.11.2009 11:59
Ξεκίνησε ο διάλογος για το ασφαλιστικό  - Media

Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα,η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του Υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσει  επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό, έπειτα από την χθεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο.

Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα,η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του Υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσει  επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό, έπειτα από την χθεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο.

Ο κ. Λοβέρδος, εισηγητικά, χαρακτήρισε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, «προβληματική», σημειώνοντας ότι «κατά το τρέχον έτος 2009, η έκτακτη επιχορήγηση τριπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 2,47 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι δυσοίωνες».

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε να πάψει το φαινόμενο της αυτόματης άρσης της εμπιστοσύνης απέναντι σε όποιον ασχολείται με το ασφαλιστικό. Υπογράμμισε  δε ότι ως κυβέρνηση, θα δοθεί έμφαση για τη μείωση της  ανεξέλεγκτης σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Ομως, ο κ. Λοβέρδος, θεωρεί κρίσιμη την θέση ότι ο αγώνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος δεν είναι αρκετός. Το ασφαλιστικό σύστημα είπε, χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Ισχυρίστηκε ότι η σημερινή δομή και λειτουργία του θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα να υπάρχουν συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά επίσης αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει τα συνδικάτα, σημειώνοντας ότι όποιο μέτρο η κυβέρνηση προωθήσει, αυτό θα προκύπτει από οργανωμένο διάλογο.

Ως προς τη δομή και την προετοιμασία του διαλόγου πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας εννιαμελούς επιτροπής ειδικών, τέσσερα μέλη της οποίας θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, τέσσερα μέλη η κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής, από κοινού η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι. Ζήτησε να γίνουν οι υποδείξεις των προσώπων ως την 4η Δεκεμβρίου 2009 και δήλωσε ότι, με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αφού ολοκληρώσει και τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώθηκαν απεργοί οικοδόμοι απαιτώντας να συναντηθούν με τον Υπουργό ο οποίος δέχθηκε τελικά την αντιπροσωπεία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που αφορούν τους οικοδόμους.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο δίνει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε ένα φορέα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Δήλωσε επίσης, ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί κίνδυνο για το συνολικότερο χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο (από κοινωνική σε επαγγελματική), ενώ ζήτησε επίσης διμερή συζήτηση πάνω σε αυτά τα δυο καυτά ζητήματα που αφορούν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα “τρία δεν”: δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενώ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη, ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε στη Βουλή ότι «τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων είναι τόσο σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκαιριακά. Το ασφαλιστικό δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Είναι πρόβλημα καθαρά πολιτικό και απαιτεί πολιτική διαδικασία για την επίλυσή του. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με όρους πολιτικούς. Με κοινωνική συμμετοχή στις διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, με ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Μέσα από διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς κρυφούς σχεδιασμούς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως εθνικό ζήτημα».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με την αναγνώριση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό άρχισε σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς «παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, που επιχείρησαν να θέσουν για να ματαιώσουν το διάλογο, επιδιώκοντας όμως στην ουσία να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:16