search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:54
MENU CLOSE

Η διαπραγμάτευση καλά κρατεί… με τη χώρα στα κάγκελα

04.02.2016 11:20
Η διαπραγμάτευση καλά κρατεί… με τη χώρα στα κάγκελα - Media

Και ενώ εντός του Χίλτον γίνεται διαπραγμάτευση, όλοι σχεδόν οι κλάδοι της χώρας έχουν  ξεχυθεί στους δρόμους βάζοντας τη χώρα σε απεργιακό κλοιό …

 

 

Και ενώ εντός του Χίλτον γίνεται διαπραγμάτευση, όλοι σχεδόν οι κλάδοι της χώρας έχουν  ξεχυθεί στους δρόμους βάζοντας τη χώρα σε απεργιακό κλοιό… Ειδικότερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και όλες οι ομοσπονδίες από το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων συμμετέχουν στη γενική απεργία απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα.

Οι δανειστές όμως συνεχίζουν να  απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο, και δε δέχονται την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παράλληλα, ζητούν  μείωση την Εθνική Σύνταξη, ενώ πιέζουν για μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μάλιστα στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων με αιχμή την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος τους είναι να βρεθούν 900 εκατ. ευρώ προκειμένου το ΕΕΕ να εφαρμοστεί καθολικά, εντός του 2017. Το 2016, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την επέκταση της εφαρμογής του καθώς έχει στη διάθεσή του την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει έτοιμο και το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ειδικότερα το κουαρτέτο ζητά :

– Yπολογισμό των εισφορών καθενός για καθορισμό του ύψους της σύνταξης.
– Mείωση της αναπλήρωσης από 98% στο 50%-55% ο υπολογισμός δηλαδή να μην γίνεται  με βάση τα τελευταία 5 χρόνια. 
– Κατάργηση των Εφάπαξ.
– Μείωση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια.
– Κατάργηση των καθ’ υπερβολή επιδοτήσεων στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία».
– Μείωση των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους είναι σήμερα κάτω των 65.
– Μείωση με εισοδηματικά κριτήρια για άλλες πηγές εισοδημάτων.

Σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα έρχονται έξτρα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καλύπτοντας μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2017. Μάλιστα υπάρχει και μια νέα προτεινόμενη νέα κλίμακα, η οποία για  όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις δεν φαίνεται να διαφοροποιείται στο ελάχιστο σε σχέση με την ισχύουσα, πέραν της προσθήκης ενός ακόμα κλιμακίου με συντελεστή 50%.
Η προτεινόμενη νέα κλίμακα, θα εφαρμόζεται για όλα τα εισοδήματα, αθροιστικά, χωρίς όμως όλα τα εισοδήματα να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Το μόνο δεδομένο είναι ότι την έκπτωση φόρου διατηρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Πιο συγκεκριμένα, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πληροφορίες διαμορφώνεται ως εξής: για το εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 22%, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως και 42.000 ευρώ αυξάνεται σε 32%, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 42.001 έως και 60.000 ευρώ ανεβαίνει στο 42% και για το τμήμα εισοδημάτων άνω των 60.001 ευρώ φτάνει στο 50%.

Πρακτικά λοιπόν για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 60.000 ευρώ δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με σήμερα, καθώς παράλληλα διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που διαμορφώνει ένα έμμεσο αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53