search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:16
MENU CLOSE

Το κουαρτέτο αναχωρεί χωρίς να κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του

05.02.2016 13:12
Το κουαρτέτο αναχωρεί χωρίς να κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του - Media

Ολοκληρώνεται σήμερα μετά από τις χθεσινές αντιδράσεις σχεδόν όλων των επαγγελματικών κλάδων αλλά και τις «γνωστές» θέσεις των δανειστών ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης.

 

Ολοκληρώνεται σήμερα μετά από τις χθεσινές αντιδράσεις σχεδόν όλων των επαγγελματικών κλάδων αλλά και τις «γνωστές» θέσεις των δανειστών ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν και αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Με λίγα λόγια οι εκπρόσωποι των δανειστών ήλθαν και διάβασαν ένα προς ένα όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, σε ότι αφορά το νέο ασφαλιστικό, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και τώρα ετοιμάζονται να απέλθουν.

Πριν όμως την «κάνουν» από την χώρα μας, τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι εμμένουν όχι μόνο στο θέμα της περικοπής συντάξεων αλλά και στην σύνδεση της καταβολής της εθνικής σύνταξης με το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, την αύξηση της 15ετίας σε 20ετία για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κλπ.

Την ίδια ώρα επιμένουν για μείωση συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80%, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις, που σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Σε ότι αφορά την προσωπική διαφορά που προκύπτει από των επαναϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, οι δανειστές αμφισβητούν την χρησιμότητά της αφού δεν παράγει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ενώ δεν κάνουν κουβέντα για αύξηση εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης για τρία χρόνια.

Ο υπουργός πάντως επισήμανε ότι πρέπει να διεξαχθεί διάλογος με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από την πλευρά τους ωστόσο επισήμαναν ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να κοστολογηθεί πλήρως πριν υιοθετηθεί.

Για το λόγο αυτό και το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει και νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε 5% για εισοδήματα άνω του 55.000 ευρώ.

Πέραν όμως του ασφαλιστικού έχουμε και τα θέματα του φορολογικού που παρά το ότι ο αναπληρωτης υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλέξιάδης έλεγε ότι δεν θα συζητηθεί τελικά όχι μόνο συζητήθηκε αλλά ότι έρχονται τα πάνω κάτω σε όλες τις φορολογικές κλίμακες.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το σενάριο για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και άνω, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα θεριέψει η φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Τονίζουν ακόμη ότι μια τέτοιου είδους εφαρμογή  μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση και σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο προτείνει τώρα νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπει συντελεστές φόρου:

* 22% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,

 *32% για το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,

* 42% για επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και

* 50% πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετήσιου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετήσιου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Για τους αγρότες θα εξακολουθεί να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, η δε αύξηση του συντελεστή προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος πολλών ετών. Έτσι, μέχρι νεοτέρας παραμένει σε εκκρεμότητα η πρόβλεψη του Μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φόρου από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% το 2017 για τους αγρότες, από την οποία όμως ο προϋπολογισμός έχει εγγράψει πρόσθετα έσοδα 32 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τώρα τα ενοίκια φαίνεται ότι εκτός από τις αυξήσεις από 11% σε 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα υψηλότερα, που είχαν μπει για να ψηφιστούν προ μηνών στη Βουλή αλλά έμειναν στο συρτάρι, η κυβέρνηση τώρα αναγκάζεται να βάλει και «καπέλο» 40% ή 45% για εισοδήματα του 2016 πάνω από τις 40.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και από ακίνητα ή και από ατομικές επιχειρήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:16