search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:16
MENU CLOSE

Μουζάλας: Είναι πιθανό η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας

09.02.2016 05:33
Les Echos: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε έναν απέραντο λάκκο προσφύγων - Media
 
Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, “ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της” εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 

Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, “ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της” εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Όπως είπε στη συνέντευξή του στον “Ενικό”, σε αυτή την περίπτωση “δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε”.

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα “αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές”.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών λέγοντας ότι “έχουμε μείνει σημαντικά πίσω”. Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Απροετοίμαστη η Ευρώπη

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας πως “η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου – ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015”.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγγέλλοντας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να “πέσει ο φράχτης”, που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. “Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα “, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Επιδιώκουμε εφαρμόσιμη λύση

“Κανείς δεν το θέλει πιο πολύ η λύση που προτείνεται να είναι εφαρμόσιμη λύση, και αυτό θα φανεί αύριο ή μεθαύριο”, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την πρόταση των δημάρχων Δέλτα και Ωραιοκάστρου να χωροθετηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης της Βόρειας Ελλάδας σε οικόπεδο του ΟΣΕ στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η επιλογή του χώρου κατασκευής δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, καθώς το συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. “Εγώ έχω αρμοδιότητα να δω αν τα μέρη αυτά συμβαδίζουν με τις επιστημονικές προδιαγραφές που υπάρχουν. Δεν μπορώ να απαντήσω λοιπόν”, τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ενικός”, πρόκειται για έκταση στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης που συνορεύει με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα. Η πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται συνεργασία και ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο δήλωσε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι οι μαθητές των σχολείων στο δήμο Δέλτα προχώρησαν σε κατάληψη. “Ντρέπομαι που τα σχολεία κατέβηκαν για να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Τα σχολεία είναι για άλλο πράγμα. Οι γονείς να κατέβουν, αλλά τα παιδιά για ποιο λόγο”, επεσήμανε, και πρόσθεσε: “Και αλλού υπάρχουν άνεργοι και φτωχοί. Δεν είναι ο δήμαρχος Σάμου κάτι χειρότερο από το δήμαρχο Κω. Δεν έχουν λιγότερα προβλήματα στην Ειδομένη”.

Σε τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός εξήγησε ότι “ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο αντί να γίνουμε ένα μέτωπο και να ζητήσουμε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητάμε από την Ελλάδα της ανέχειας να είναι έτοιμη, τη στιγμή που ολόκληρη Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη”.

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε να υπάρξει συναντίληψη και συντονισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρατήρησε ότι η ΚΕΔΕ δημιουργεί ένα τοπικό σχέδιο δράσης για τους δήμους στην πρώτη γραμμή, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. “Διαφωνούμε για τη χωροταξια του hotspot, αλλά καταλαβαίνουμε την εθνική ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας”, διευκρίνισε.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρθηκε στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), που “έχουν ξεπεράσει κάποια όρια”, και πρόσθεσε, “Επειδή μας βρήκαν αδύναμους οικονομικά, δεν μπορούν να γίνουν κράτος εν κράτει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνουν και πολιτική”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:15