search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:40
MENU CLOSE

Νουί σε τραπεζίτες: «Τρέξτε τα κόκκινα δάνεια»

09.02.2016 09:15
Σφάζονται ΔΝΤ και κουαρτέτο για το ποιος θα πάρει τα κόκκινα δάνεια   - Media

Την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί από τους τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

 

Την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί από τους τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η κα Νουί αναφέρθηκε ενδελεχώς στο ζήτημα των NPLs αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών από την βόμβα των κόκκινων δανείων.

Εξάλλου, το πλαίσιο πλέον έχει γίνει πιο αυστηρό καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης εφεξής θα γίνονται με βάση τους κανόνες της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει και την συμμετοχή των καταθετών (bail in).

Κάλεσε λοιπόν τους Ελληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων τονίζοντας ωστόσο ότι «η μείωση των επισφαλειών είναι αναμφισβήτητα ένα μακρύ ταξίδι».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης στο θέμα των επισφαλειών που φθάνουν τα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.

Στο τραπέζι της δίωρης συνάντησης ετέθη και το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα τα προβλεπόμενα από τον νόμο που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή. Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι παρά τις ενστάσεις που εγείρουν τραπεζικοί κύκλοι για τα αυστηρά κριτήρια επιλογής των στελεχών των διοικήσεων των τραπεζών, ο νόμος δεν προβλέπεται να αλλάξει.

ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ

Οι ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και εκείνες που απομένουν να ολοκληρωθούν όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείριση των επισφαλειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των ραντεβού της κας Νουί, χθες το απόγευμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πηγές, η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού κατά την συνάντηση της με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώθηκε για την πορεία των κόκκινων δανείων, την εξέλιξη της κατηγοριοποίησης τους, την οποία έχει ολοκληρώσει η Blackrock αλλά και για τα βήματα που αναμένεται να κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά την παροχή αδειών σε εταιρείες με στόχο την διαχείριση και την πώληση των επισφαλών δανείων. Σημειώνεται ότι οι αδειοδότηση των εταιρειών θα ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν και η συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος της παρείχε λεπτομερή αναφορά για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μεταξύ αυτών είναι το άνοιγμα της αγοράς για την παραχώρηση της διαχείρισης όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και η δυνατότητα πώλησης σε ξένα funds στην περίπτωση των επιχειρηματικών.

To ΤΧΣ

Η σιδηρά κυρία του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ολοκληρώσει σήμερα το ταξίδι της στην Αθήνα αφού συναντηθεί με την εποπτική διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος και με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της στην Αθήνα είναι στο πλαίσιο των αντίστοιχων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει η κα Νουί και στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:40