search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:22
MENU CLOSE

«Μπλόκο» στους αγρότες ετοιμάζει η κυβέρνηση – Κλειστά επ΄ αόριστον τα Τέμπη και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

09.02.2016 11:11
«Μπλόκο» στους αγρότες ετοιμάζει η κυβέρνηση - Κλειστά επ΄ αόριστον τα Τέμπη και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - Media

Στην τροχαία παρέπεμψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση εάν οι αγρότες αποφασίσουν να κατέβουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ.

 

Στην τροχαία παρέπεμψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση εάν οι αγρότες αποφασίσουν να κατέβουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι σε αυτή την περίπτωση η τροχαία θα κάνει τη δουλειά της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να μην επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι η πρόσκληση διαλόγου παραμένει στο τραπέζι αλλά δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση ενώ φάνηκε να επαναλαμβάνει τα περί «εγωιστικής στάσης» των αγροτών λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε, βεβαίως, για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες αυτής της χώρας που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Παράλληλα άφησε αιχμές για υποδαύλιση των κινητοποιήσεων των αγροτών «απ’ αυτούς που χτες τους λοιδορούσαν και σήμερα τους αγκαλιάζουν».

Κλειστά τα Τέμπη

Επ αόριστον κλείνει σήμερα, από τις 12:00, η κοιλάδα των Τεμπών μετά την απόφαση που έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οδεύει προς τον Προμαχώνα όπου, σήμερα στη μία το μεσημέρι, υπάρχει προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων. Εκεί, σκοπεύουν να παρουσιάσουν προς του εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν και το κείμενο με τις τεκμηριωμένες -όπως τις χαρακτηρίζουν- προτάσεις τους, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και για το κόστος παραγωγής, που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα και αποτελούν προϊόν συνεργασίας και με το μπλόκο των Μικροθηβών.

Στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να τύχουν της έγκρισης και λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν. Αύριο το κείμενο θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο βασικός αποδέκτης αλλά και προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και οι αγρότες αναμένουν από τους αποδέκτες να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

Κλειστά επ’ αόριστον τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Συνεπείς στις εξαγγελίες τους περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες του Έβρου προχωρούν από σήμερα στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από αύριο θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών.

Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Κλειστά Τελωνεία

Ένταση επικράτησε στις 2.30 τα ξημερώματα στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην περιοχή, πέρασαν τα αγροτικό μπλόκο και παραβιάζοντας τις μπάρες εισήλθαν στο βουλγαρικό έδαφος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις οδηγοί, αναπτύσσοντας ταχύτητα, «γκρέμισαν» τις μπάρες του τελωνείου και πέρασαν στη γείτονα χώρα, όπου όμως ακινητοποιήθηκαν από τις βουλγαρικές Αρχές. Ένας άλλος οδηγός δεν πρόλαβε να περάσει στο γειτονικό έδαφος και συνελήφθη από Έλληνες αστυνομικούς. Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά το επεισόδιο ακούστηκαν πυροβολισμοί, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι το τελωνείο του Προμαχώνα είναι κλειστό για τα φορτηγά, ενώ από τις 7.30 το πρωί οι αγρότες άνοιξαν στο σημείο το μπλόκο τους για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Μπλόκα στη Βόρειο Ελλάδα

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ. Κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα παραμείνει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Και τα δύο ανοίγουν στις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έβδομη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα (16:00).

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας 17:30-20:30.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά).

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Για τέσσερις ώρες (10:00-14:00) έμεινε ανοικτή τη Δευτέρα η ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία. Η ΕΟ θα μείνει κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Κλειστοί δρόμοι στην Πελοπόννησο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων συνεδριάζουν στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, για να καθορίσουν τη στάσης τους, ενόψει της συγκέντρωσης που προγραμματίζεται στην Αθήνα την Παρασκευή και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην Κορινθία, η νέα εθνική οδός είναι κλειστή για πάνω από δύο εβδομάδες και σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος, η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι με ανοικτούς δρόμους και στη Λακωνία, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν 6.00 το απόγευμα με 8.00 το βράδυ την γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης. Όσο είναι κλειστή η γέφυρα Ευρώτα η κυκλοφορία για ΙΧ επιβατικά διεξάγεται από παράκαμψη 54 περίπου χιλιομέτρων, τμήμα του οποίου είναι χωματόδρομος από το χωριό Σκούρα, ενώ μεγάλα αυτοκίνητα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Σπάρτη – Καστόρι – Λογγανίκος – Μεγαλόπολη.

Κινητοποιήσεις στην Ήπειρο

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης σήμερα και την Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας κλείνουν το δρόμο 19:00 έως 24:00. Οι αγρότες της Πρέβεζας έκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Λούρου 12:00-15:00 και 19:00-22:00.

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00. Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 10:00-23:00 και 14:00-19:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Αποκλεισμοί στην Κρήτη

Αποκλεισμένη παρέμεινε η Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, από τους αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, από το βράδυ της Κυριακής, βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Εφορίας δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται για τη μετάβαση τους την Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
 
Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον ‘Αγιο Νικόλαο θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι αγρότες από την Ιεράπετρα και άλλα σημεία του Νομού Λασιθίου. Θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Παχειά ‘Αμμο και στη συνέχεια πορεία προς τον ‘Αγιο Νικόλαο και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα οι αγρότες από το Λασίθι αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα, στο οποίο, επίσης, θα πάρουν μέρος οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ δηλώνουν συμμετοχή και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος αγροτικοί σύλλογοι και οργανώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.

Στην Αθήνα οι αγρότες της Κέρκυρας

Την «απόβασή τους» στην Αθήνα αποφάσισαν και οι Κερκυραίοι αγρότες που «συμπλέουν» με τα 68 μπλόκα αγροτών και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγέλλει, στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή το πρωί, στους κεντρικούς δρόμους, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

 «Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό “παρών” στην μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα

«Περισσότερα από διακόσια τρακτέρ θα στρατοπεδεύουν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ χιλιάδες θα είναι οι αγρότες που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα βρεθούν στην καρδιά της Αθήνας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρμενιάκος επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι κοινά.

«Δεν παραιτούμαστε και επιμένουμε στην απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αν δεν προκύψει, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, τα μπλόκα θα παραμείνουν, θα ενισχυθούν και θα στηθούν και άλλα, όπου και αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32