search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:53
MENU CLOSE

Γεροβασίλη: Έκλεισε τα σενάρια εκλογών, παρέπεμψε τους αγρότες σε διάλογο και στην … Τροχαία

09.02.2016 13:21
Γεροβασίλη: Έκλεισε τα σενάρια εκλογών, παρέπεμψε τους αγρότες σε διάλογο και στην … Τροχαία - Media

Μπλόκα, προσφυγικό, εκλογολογία και αξιολόγηση ήταν τα ζητήματα τα οποία εύλογα κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

 

Μπλόκα, προσφυγικό, εκλογολογία και αξιολόγηση ήταν τα ζητήματα τα οποία εύλογα κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού στο Αιγαίο που ανακοίνωσε χθες η Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τουρκία και της κοινής συνέντευξης Τύπου η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ το πρωί.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια, «κατέστησε απολύτως σαφές» στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτή την εξέλιξη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν την βλέπει αρνητικά, αν πρόκειται για διώξεις δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας.

Μπλόκο της Τροχαίας στα τρακτέρ

Στο εσωτερικό μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να μην επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα. Η Όλγα Γεροβασίλη παρέπεμψε στην Τροχαία ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν για όλους, αλλά πρακτικά αυτό σημαίνει κλείσιμο των δρόμων και παρεμπόδιση της διέλευσης των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, που όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς θα οδηγήσει τουλάχιστον σε ένταση.

Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι η πρόσκληση διαλόγου παραμένει στο τραπέζι αλλά δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση ενώ φάνηκε να επαναλαμβάνει τα περί «εγωιστικής στάσης» των αγροτών λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε, βεβαίως, για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες αυτής της χώρας που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Παράλληλα άφησε αιχμές για υποδαύλιση των κινητοποιήσεων των αγροτών «απ’ αυτούς που χτες τους λοιδορούσαν και σήμερα τους αγκαλιάζουν».

Εκλογές; Σε καμία περίπτωση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε για μια ακόμη φορά να κλείσει το ζήτημα των εκλογών λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσουμε σε εκλογές» διότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά τη χώρα η οποία προσπαθεί να περάσει σε φάση σταθεροποίησης.

Διεμήνυσε ότι όποιος εκπέμπει τέτοια σενάρια δε βοηθά τη χώρα και την οικονομία και επικαλέστηκε σχετικώς τις «αναταράξεις» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εκπέμπει τέτοιο μήνυμα και μάλιστα κάλυψε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για τη συνέντευξή του στη Real, λέγοντας ότι τη συζήτηση για εκλογές δεν την άνοιξε ο ίδιος αλλά έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό από άλλες πλευρές. Είπε πως ο υπουργός απάντησε σε ένα υποθετικό ερώτημα, ενώ παρέπεμψε και στην αναφορά του στην ίδια συνέντευξη ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα τέσσερα χρόνια».

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως «παίζεται πολύ καιρό το έργο αν θα πέσουν, αν είναι ισχυρή η κυβερνητική πλειοψηφία», ωστόσο επισήμανε, ότι το 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απομείνει με 152 βουλευτές και μάλιστα μετά από ευρωεκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτο κόμμα, δεν γινόταν λόγος για αστάθεια, αλλά για «success story».

Αξιολόγηση: «η μπάλα στο γήπεδο των θεσμών»

Ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως «η όλη διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο». Πρόσθεσε δε ότι «οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν, η μπάλα, πλέον, είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση».

Ειδικότερα σημείωσε πως «θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση με ψήφιση ασφαλιστικού», και η ανάγκη είναι αυτό να γίνει μέσα στους συμφωνημένους χρόνους ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το οποίο είναι ένα «κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα πολλά χρόνια». Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για ανησυχία που εξέπεμπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε ότι απειλούνται οι χρόνοι».

Ως προς τη φάση της διαδικασίας της αξιολόγησης σημείωσε ότι  η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή του δεκαήμερου που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και πως συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όπου γίνεται προσπάθεια για συγκλίσεις σε σημεία όπου κατά την πρώτη φάση έχουν βρεθεί διαφοροποιήσεις. Η ίδια σημείωσε πως οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στα βασικά, στη γενική αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης.

Χαίρει κυβερνητικής εκτίμησης ο Κατρούγκαλος

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σημείωσε ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης ενισχύει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση περιβάλει με εκτίμηση τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος όπως είπε «σηκώνει πολλά βάρη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:52