search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:13
MENU CLOSE

Υψηλής ευκρίνειας… κόντρα για ΣΚΑΙ και ΕΡΤ

19.04.2011 06:12
Υψηλής ευκρίνειας… κόντρα για ΣΚΑΙ και ΕΡΤ - Media

γράφει ο Τυπικός

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΚΑΙ και ΕΡΤ για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η κρατική ραδιοτηλεόραση.

γράφει ο Τυπικός

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΚΑΙ και ΕΡΤ για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η κρατική ραδιοτηλεόραση.

Σε συνέντευξη του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 27 Απριλίου,  η ΕΡΤ ξεκινά πιλοτικές μεταδόσεις σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) με ελεύθερο σήμα στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με την ονομασία EΡΤ HD, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ από κοινού με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είπε ότι η μετάδοση σε HD δεν θα έχει κανένα πρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ και διευκρίνισε ότι θα γίνει αναδιοργάνωση των δύο ψηφιακών μπουκέτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τα προγράμματα του σινε+ και του σπορ+ θα συγχωνευθούν και θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ+, με το περιεχόμενο του σπορ+ στην πρωινή ζώνη και του σινε+ στην βραδινή. Η συγχώνευση αυτή, θα δώσει και τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να μειώσει το λειτουργικό κόστος τους κατά το ήμισυ.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, από τον ίδιο το θεσμικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης απορρέει ότι, δεν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση απέναντι στα άλλα κανάλια. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο της κείμενης ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, ανοίγει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούργιο δρόμο στις νέες τεχνολογίες για όλους τους Έλληνες πολίτες, υλοποιώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άκουσμα της… «υψηλής ευκρίνειας» είδησης αντέδρασε ο ΣΚΑΙ που μέσα από την ιστοσελίδα του ανέφερε ότι «με μια άκρως παράνομη ενέργεια η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να εισάγει στην μετάδοση σήματος υψηλής ευκρίνειας (ΗD) τηλεοπτικά της προγράμματα. Η ενέργεια αυτή εκτός από παράνομη συνιστά ακραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισμού, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτοχρόνως εγείρει θέματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από τους κυρίους Παπαγεωργίου και Ταγματάρχη».

Παράλληλα, ο ΣΚΑΙ τόνισε ότι «Πηγές της DIGEA και της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) αναφέρουν ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τοποθετείται κάθετα αρνητικά στις αυθαίρετες ενέργειες της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι

1. Η εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) από τα κανάλια της ΕΡΤ συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

2. Η χρήση της υψηλής ευκρίνειας από την ΕΡΤ σε μια εποχή που οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι και κλειδωμένοι να εκπέμπουν μόνο σε κανονική ευκρίνεια αποτελεί καταφανώς αλλοίωση των κανόνων της αγοράς.

3. Πόσο μάλλον που όλη αυτή η αυθαιρεσία επηρεάζει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την οποία οι ιδιωτικοί σταθμοί καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και ξοδεύουν πολλά χρήματα ενώ παράλληλα καταστρατηγείται και η εθνική προσπάθεια.

4. Οι διαφορές της ΕΡΤ είναι συνοπτικά:

a. Η χρήση παράλληλα MPEG2 MPEG4

b. Η εκπομπή από κέντρα που δεν προβλέπονται στη μετάβαση του 1ου μπουκέτου της.

c. Η μη συμμόρφωση με την ΚΥΑ για κλείσιμο των αναλογικών συχνοτήτων μέσα από την διαδικασία ανεύρεσης «άλλων συχνοτήτων» για συνέχιση της αναλογικής μετάδοσης και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει παράλληλη εκπομπή.

d. Η ανακίνηση συνεχώς θέματος HIGH DEFINITION

e. Η εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών στο τηλεοπτικό φάσμα της μετάβασης».

Με την σειρά της η ΕΡΤ απάντησε, στα όσα της καταλόγισε ο ΣΚΑΙ, αναφέροντας στην ανακοίνωση της ότι:

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ απαντώντας στα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με αφορμή την πιλοτική μετάδοση συγκεκριμένων διεθνών τηλεοπτικών γεγονότων με το σύστημα υψηλής ευκρίνειας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

1.    Σχετικά με την αναφορά σε “άκρως παράνομη ενέργεια” σημειώνουμε πως η ΕΡΤ προβαίνει στη μετάδοση ενεργώντας δυνάμει δικαιώματος που απορρέει από την άδεια παρόχου ψηφιακής εκπομπής που έχει νόμιμα χορηγηθεί από την ΕΕΤΤ και βάσει των νόμων 1730/87, 3592/07 και της ΚΥΑ 21161/08.

2.    Σχετικά με τα περί “ακραίας παραβίασης των συνθηκών ανταγωνισμού” σημειώνουμε πως δεν συντρέχει στην προκείμενη περίπτωση καμία από τις απαιτούμενες από το Νόμο προϋποθέσεις αξίωσης για παράλειψη από την ΕΡΤ.

3.    Σχετικά με τα περί “χρηστής οικονομικής διαχείρισης” σημειώνουμε πως οι εν λόγω  μεταδόσεις της ΕΡΤ σε High Definition δεν παράγουν επιπρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ. Αντιθέτως, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς ενοποιούνται τα κανάλια ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+.

4.    Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΚΑΪ, η ενέργεια αυτή της ΕΡΤ, η οποία έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες τηλεοπτικής μετάδοσης, όχι μόνο δεν επηρεάζει την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αντιθέτως καταξιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν τόσο η ΕΡΤ όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

5.    Τέλος, οι ενέργειες της ΕΡΤ είναι πάντα σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, συμμορφώνεται στις διατάξεις για κλείσιμο των αναλογικών συχνοτήτων σε περιοχές που εκπέμπει ψηφιακά, όταν αυτό επιβάλλεται από τη νομοθεσία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12