search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:37
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο, σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, υποσχέσεις για «φως στον ορίζοντα»

10.02.2016 10:22
Τσίπρας: Κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο, σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, υποσχέσεις για «φως στον ορίζοντα» - Media
Αγροτικό, εκλογολογία, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες ήταν το βασικό «μενού» της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Αγροτικό, εκλογολογία, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες ήταν το βασικό «μενού» της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό έμεινε κυρίως στις διαπιστώσεις περί των χωρών  που αρνούνται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και μετακυλύουν τις ευθύνες τους, και διεμήνυσε ότι ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 τα hot spots θα είναι έτοιμα, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές και όχι να είναι «αλά καρτ».

Να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός απέναντι στο σκηνικό πολλαπλών κρίσεων όπως είπε, αναφερόμενος στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, προσπάθησε να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι δεν παραβλέπει την κόπωση των πολιτών ύστερα από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, «ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτό υπάρχει φως στον ορίζοντα». Παραδέχτηκε επίσης ότι το ασφαλιστικό θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλά αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι θα καταβάλλονται οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια καθώς και πως η λογική της κυβερνητικής πρότασης είναι να προστατευθούν οι αδύναμοι, με αναδιανομή των βαρών στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Η προσπάθεια αυτή ωστόσο, είπε, οδήγησε σε μεγάλες επιβαρύνσεις που χρήζουν επανεξέτασης όπως μεταξύ άλλων στους αγρότες.

 

«Έκλεισε το μάτι» στους μεγαλοαγρότες

Ειδικότερα ο Τσίπρας:

–Επανέλαβε την πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες για να βρεθεί λύση

–Αναφέρθηκε σε σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων στον τομέα των εισφορών, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος κυρίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (εδώ φάνηκε να κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες)

–Τους κάλεσε να μην υπολογίζουν «σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους στηρίζουν αλλά στο παρελθόν τους λοιδορούσαν» κι εκμεταλλεύονται την ειλικρινή  αγωνία τους  για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στα συστημικά ΜΜΕ τα οποία όπως είπε σήμερα αποθεώνουν τους αγρότες όταν λίγα χρόνια πριν φανατικά τους πολεμούσαν, στάση την οποία συσχέτισε ευθέως με το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, του ελέγχου των δανείων πολλών εξ αυτών, και του ελέγχου των λιστών φοροδιαφυγής.

Επίσης, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για τη στάση του στο αγροτικό όσο και για το θέμα της μη συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

 

Τσίπρας σε Κυριάκο: «Ρεσιτάλ ανευθυνότητας» και «γραμμάτια στη διαπλοκή»

Σε ό,τι αφορά τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αγροτικό ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» εξαιτίας της πρότασής του να αποσύρει την κυβερνητική πρόταση  για να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση αυτή μαρτυρά αδιαφορία για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και πότε θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη.

Επίσης, σημείωσε ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτές ακριβώς που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση: στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, συμψηφισμό αγροτικών επιδοτήσεων με χρέη στον ΟΓΑ, κόψιμο επικουρικών.

Ωστόσο, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα των αδειών, όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση με την οποία την ευθύνη της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις άδειες θα την έχει η κυβέρνηση ύστερα από εντολή όπως είπα της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ειδικότερα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη στάση του να μην παρέχει συναίνεση στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, κάτι που όπως είπε δεν είναι προαιρετικό αλλά επιβεβλημένο από το Σύνταγμα, βραχυκυκλώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού και έτσι «ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι άδειες που θα χορηγηθούν θα είναι 4 πανελλαδικής εμβέλειας ώστε να δημιουργηθούν σχήματα οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα.

Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε εκ νέου στη διαπλοκή λέγοντας ότι οι μέρες της τελειώνουν και γι’ αυτό επιτίθεται με σφοδρότητα, η χώρα όμως έχει γυρίσει σελίδα και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υλοποιήσει την εντολή που η κυβέρνηση της έδωσε τρεις φορές τον προηγούμενο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να κλείσει και την εκλογολογία, όπως και με την αναφορά του ότι η κυβέρνηση έχει επανεκλεγεί μόλις τέσσερις μήνες πριν. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15