search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Στο… κλαρί τα «γαλάζια» παιδιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
13.02.2016 04:00
pod_1102_012_cmyk.jpg

Νέα μάχη στην ηγεσία της Νεολαίας της Ν.Δ. άναψε η εκλογή Μητσοτάκη

 

«Βράζουν» στο ζουμί τους ακόμη μία φορά τα «γαλάζια» παιδιά του κομματικού σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας. 
 
Ο λόγος; Η ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιούργησε νέες εσωτερικές «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα, και στην ηγεσία της Νεολαίας του κόμματος εξελίσσεται μία νέα… μάχη. 
 
◆ Μία μάχη που θεωρητικά εκτυλίσσεται στο επίπεδο των ιδεών, αλλά έχει λάβει χαρακτήρα «ντέρμπι», όπως αυτό που ζήσαμε πριν από την εκλογή του νέου προέδρου.
◆ Μία μάχη που στηρίζεται στην κόντρα δύο παλιών καλών φίλων, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Μετά τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο Μητσοτάκης συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας, αρκετά «γαλάζια» παιδιά έχουν βγει στο… κλαρί και αναζητούν συμμαχίες, ρόλους και «καρέκλες.
 
Υποψηφιότητες και «μαχαίρια»
Το παρασκήνιο, ακόμη μία φορά, είναι πολύ έντονο. Έχουν ήδη, εδώ και λίγο καιρό, διαμορφωθεί δύο ισχυρά στρατόπεδα «γαλάζιων» νεολαίων, τα οποία τάσσονται στο πλευρό δύο «αδύναμων» υποψηφίων. 
 
◆ Από τη μία πλευρά έχουμε τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Βασίλη Γεωργιάδη, εκλεκτό του Ανδρέα Παπαμιμίκου.
◆ Από την άλλη έχουμε τον πρώην γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τόλη Μπακόλα, πρώην γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και «παιδί» του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. 
 
Και οι δύο υποψήφιοι από τους περισσότερους γνώστες των εσωκομματικών της Νεολαίας θεωρούνται «λίγοι», ωστόσο η μπάλα παίζεται σε άλλο επίπεδο. Ο Σάκης Ιωαννίδης, «παιδί» του Κώστα Καραμανλή, εξέθρεψε πολλά «γαλάζια» παιδιά και έχτισε τον κομματικό σωλήνα της Νεολαίας. Δείχνει να απομακρύνεται σταδιακά από τα πράγματα της Νεολαίας και ετοιμάζει τις νέες του κινήσεις. Προσπαθεί με κάποιον τρόπο να σωθεί από τις… στάχτες που άφησε η ήττα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τον είχε δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό και για τους δύο. 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Παπαμιμίκος, γνωρίζοντας ότι μετά το συνέδριο της Ν.Δ. αποχωρεί από τη θέση του γραμματέα, επιζητεί να ελέγξει την ΟΝΝΕΔ μέσω του Βασίλη Γεωργιάδη, για να έχει και εκεί ένα «πάτημα». Ο Γεωργιάδης προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη (ό,τι κι αν αυτό σημαίνει) και γνωρίζεται καλά με τον γ.γ. της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ ότι εκείνος τον είχε αφήσει στην…. απ’ έξω και δεν του έδωσε κάποια θέση ευθύνης την περίοδο της ισχύος του σε ΟΝΝΕΔ και Ν.Δ. 
 
Ο Παπαμιμίκος αναζητεί κι αυτός με τη σειρά του ένα κομμάτι από την… πίτα προκειμένου να μπορεί να ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις. Αυτό που συζητείται έντονα και προκαλεί εντύπωση είναι η στήριξη και ενός κομματιού των λεγόμενων «νεομητσοτακικών» στην επιλογή Παπαμιμίκου. 
 
Ο «πυρήνας» που έχει σχηματιστεί, εμπεριέχει τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Παπαμιμίκο αλλά και ανθρώπους του Μητσοτάκη, όπως είναι ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο τελευταίος δεν φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί δημοσίως με τις εσωκομματικές εκλογές της ΟΝΝΕΔ, αλλά θεωρείται το νούμερο ένα «αστέρι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσωπική του «φαρέτρα» για την επόμενη μέρα του κόμματος.
 
Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Μητσοτάκη όταν μάθει πως δικοί του άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Κυρανάκης, στηρίζουν παρασκηνιακά συγκεκριμένο υποψήφιο, ενώ ο ίδιος μέχρι τώρα έχει αποφασίσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις και να μην εμπλακεί. 
 
Η παραπάνω «συμμαχία» θεωρεί πως μπορεί να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην εσωτερική διαμάχη και πως τα νούμερα «βγαίνουν» για να εκλεγεί ο «δικός τους» Β. Γεωργιάδης. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει – τουλάχιστον φανερά – προτίμηση σε κανέναν από τους δύο, καθώς είναι λογικό να θέλει να αναστήσει το «πεθαμένο» μαγαζί προτού ασχοληθεί με τους δύο «άνοστους» υποψηφίους, που ελέγχονται ακόμη μία φορά από υψηλότερα στελέχη. 
 
Τα δεδομένα πάντως είναι τα εξής: Στην ομάδα της υποψηφιότητας Γεωργιάδη περιλαμβάνονται και πολλά μέλη της ομάδας του Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία… κατάφερε να βγάλει τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης στην τρίτη θέση των εκλογών της Ν.Δ. Σε αυτήν προσέτρεξε, όπως προείπαμε, και ένας αριθμός «νεομητσοτακικών» ή «νεοπροεδρικών», οι οποίοι θεωρούνταν ευνοημένοι από τα συστήματα που κυριαρχούσαν στη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Γεωργιάδης λέγεται ότι έχει προβάδισμα, αλλά άγνωστο αν είναι τόσο ισχυρό όσο λέει ο Παπαμιμίκος.
 
Ο ηττημένος στο κεντρικό κομματικό επίπεδο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης μετράει προς το παρόν απώλειες, αλλά στηρίζει τον Τόλη Μπακόλα γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Βέβαια τον Μπακόλα, επειδή ήταν γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επί τρία χρόνια, τον γνωρίζει αρκετά καλά η βάση της «γαλάζιας» Νεολαίας, καθώς ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα.
 
Η «μάχη» των φίλων
Σάκης Ιωαννίδης και Ανδρέας Παπαμιμίκος παίζουν το δικό τους παιχνίδι «επιβίωσης». Οι δυο παλαιοί φίλοι, με στενή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, έφτασαν στο σημείο να «κοντράρονται» παρασκηνιακά, ειδικά από την εποχή που ανέλαβε το κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς. Το μόνο σίγουρο σε αυτές τις εκλογές είναι ότι θα δοθεί μια πολύ σκληρή μάχη στο παρασκήνιο, αφού ο Παπαμιμίκος γνωρίζει καλά ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία να συνεχίσει να ελέγχει «κάτι». 
 
Ο Τζιτζικώστας, τον οποίο στήριξε με νύχια και με δόντια, δεν «έκατσε» και ο Μητσοτάκης του έχει βάλει ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχα ο Σάκης Ιωαννίδης στήριξε Μεϊμαράκη και η θητεία του ολοκληρώνεται στις ερχόμενες εκλογές της Νεολαίας, ενώ άγνωστο παραμένει το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί μελλοντικά. Οι δύο άνδρες φαίνεται πως δίνουν την τελευταία τους μεγάλη «μάχη», μέχρι την… επόμενη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:03