search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:03
MENU CLOSE

Έτοιμο για μετωπική το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
11.02.2016 04:00
pn1102xili.jpg

Πριν ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμ­βρίου, ήταν γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να εξοστρακίσει τους βουλευτές που συντάσσονταν με τους Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη, με το βλέμμα στα «δύσκολα» νομοσχέδια που είχε να περάσει βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό.

 

Πριν ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμ­βρίου, ήταν γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να εξοστρακίσει τους βουλευτές που συντάσσονταν με τους Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη, με το βλέμμα στα «δύσκολα» νομοσχέδια που είχε να περάσει βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό.

Η πανεργατική απερ­γία της περασμένης Πέμπτης ήταν η πρώ­τη τροχιοδεικτική βολή του κινήματος για το «τι μέλλει γενέσθαι». Η κινητοποίηση είχε ως αριθ­μητικό στόχο να προσεγγίσει τη μαζικότητα του απεργιακού κύματος του 2010-2012, και κατά κοινή ομολογία τα κατάφερε.

Το γεγονός αυτό ώθησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να… ποντάρουν τα ρέ­στα τους στη δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού, βάζο­ντας από τη μια αγρότες και ελεύθε­ρους επαγγελματίες στον ρόλο του «ρετιρέ» και από την άλλη τους μι­σθωτούς. Η προσπάθεια αυτή – που ενίοτε διανθίζεται με γραφικές νότες, όπως η προσπάθεια ταύτισης της κυ­βέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ με εκείνη του Αλιέντε στη Χιλή – δεν μοιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, να έχει επιτυχία.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών δεν δεί­χνουν να κάνουν ηπιότερο το ασφα­λιστικό νομοσχέδιο που ο Γιώργος Κατρούγκαλος φιλοδοξεί να κατα­θέσει στη Βουλή και αυτό αρχίζει να… ερεθίζει τους αγρότες. Με πρώ­τους εκείνους των μπλόκων όπου η ΠΑΣΥ (η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ συ­σπείρωση στους αγρότες) έχει μεγά­λη επιρροή, οι αγρότες αποφάσισαν την κάθοδό τους στην Αθήνα την Παρασκευή με τα τρακτέρ, ενέργεια που θα πρέπει να θεωρείται δεδομέ­νο πως η κυβέρνηση θα προσπαθή­σει να μπλοκάρει.

Στενά περιθώρια

Η γρήγορη αυτή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών (από τα ολιγόωρα μπλόκα στην κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα) έχει να κά­νει και με τα πολύ στενά χρονικά πε­ριθώρια που διαθέτουν. Θα πρέπει άλλωστε άμεσα είτε να επιστρέψουν στα χωράφια τους είτε να βρουν άλλο μέσο βιοπορισμού. Σε αυτά ακριβώς τα στενά χρονικά περιθώρια ποντά­ρει και η κυβέρνηση, ώστε να ξεφου­σκώσει ο αγώνας τους και οι αντιδρά­σεις να περιοριστούν στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως, παρά τα όσα λέγονται από κυβερνη­τικά χείλη για «γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρ­νηση, τα μπλόκα στα οποία οι δυνά­μεις αυτές κυριαρχούν αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην εν λόγω κινητο­ποίηση, μιλώντας ακόμα και για «τρι­ήμερη εκδρομή χωρίς νόημα στην Αθήνα».

Από την άλλη, μόνο έτσι δεν βλέπει τη σχετική κινητοποίηση το ΠΑΜΕ, που το Σάββατο, με πανελλαδική κι­νητοποίηση των δυνάμεών του, επι­χειρεί να παρατάξει απέναντι από την κυβέρνηση, χέρι-χέρι, μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Και αν δεν επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου; Η απόφαση της Ε.Γ του ΠΑΜΕ καθορίζει από τώρα ως απάντηση νέα 48ωρη απεργία, με δύο προφανείς στόχους:

1. Να δώσει χρόνο να προετοιμα­στεί το έδαφος για μια τεράστια κινητοποίηση που θα ταρακουνήσει την πλειοψηφία της Βουλής.

2. Να μην αφήσει περιθώρια στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σαμπο­τάρει (π.χ. παίρνοντας απόφαση δύο μέρες πριν από την ψήφιση) την εκ των πραγμάτων σπουδαία μάχη που καλείται να δώσει το εργατικό κίνη­μα από κοινού με αγρότες και ελεύ­θερους επαγγελματίες ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10