search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:38
MENU CLOSE

Διώκονται για κακούργημα ηγετικά στελέχη ξένης τράπεζας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
16.02.2016 04:00
trapeza-2.jpg

Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από τότε που το «Ποντίκι» (φ. 28.1.2016, σελ. 32) αποκάλυψε το μεγάλο θέμα της εξαπάτησης Ελλήνων εφοπλιστών από ξένες πολυεθνικές τράπεζες και η Δικαιοσύνη με ταχύτητα ολοκλήρωσε την προανακριτική διαδικασία συγκεντρώνοντας το απαραίτητο υλικό. 

 
 
Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από τότε που το «Ποντίκι» (φ. 28.1.2016, σελ. 32) αποκάλυψε το μεγάλο θέμα της εξαπάτησης Ελλήνων εφοπλιστών από ξένες πολυεθνικές τράπεζες και η Δικαιοσύνη με ταχύτητα ολοκλήρωσε την προανακριτική διαδικασία συγκεντρώνοντας το απαραίτητο υλικό. 
 
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις για κακουργηματικές πράξεις εναντίον εκείνων που φέρονται ως εμπνευστές και εκτελεστές της απίστευτης αυτής διαδικασίας με τα δάνεια – παγίδες, που, αν εξελισσόταν, θα οδηγούσε σε αφανισμό πολλές γνωστές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
 
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος εναντίον ηγετικών στελεχών ξένης πολυεθνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Μάλιστα μεταξύ των διωκομένων περιλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στο εξωτερικό και τα οποία θα κληθούν να έρθουν στην Ελλάδα για να λογοδοτήσουν.
 
Η υπόθεση – όπως είχαμε αποκαλύψει – αφορά την παραπλάνηση συναλλασσομένων με την τράπεζα, οι οποίοι με αφορμή δανειακές συμβάσεις που αφορούσαν αγορά πλοίων ενεπλάκησαν σε «τοξικά» swaps αφού τα στελέχη της τράπεζας είχαν αποκρύψει τους τεράστιους κινδύνους ζημιών που θα μπορούσαν να έχουν εξαιτίας των διακυμάνσεών τους. Δηλαδή οι πλοιοκτήτες πήγαν να πάρουν δάνειο για να ναυπηγήσουν πλοία, αλλά τα στελέχη της τράπεζας που διώκονται τους παγίδευαν με απατηλές υποσχέσεις σε άλλους… δρόμους που θα τους εξασφάλιζαν μεγάλες αποδόσεις, χωρίς όμως να τους ενημερώσουν για το ρίσκο που αναλάμβαναν αλλά και τις πολλές πιθανότητες που υπήρχαν να χάσουν τα λεφτά τους σε ενδεχόμενο δυσμενών εξελίξεων. 
 
Οπότε η τράπεζα «έπαιζε» εκ του ασφαλούς με ξένα κεφάλαια και, όταν έγινε… η στραβή, εκείνη δεν έχασε τίποτα ενώ οι πλοιοκτήτες κινδύνευσαν να βρεθούν στον δρόμο! 
 
Ήδη η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης. Το θέμα έκανε μεγάλη εντύπωση στη διεθνή οικονομική κοινότητα γιατί είναι η πρώτη φορά που από την ελληνική Δικαιοσύνη καλούνται να απολογηθούν διωκόμενα για κακουργηματικές πράξεις κορυφαία στελέχη ξένης τράπεζας, τα οποία μάλιστα ανήκουν στα υψηλότερα διοικητικά της κλιμάκια και βρίσκονται μονίμως στο εξωτερικό αφού εκεί είναι η έδρα τους.
 
Περίεργα πλοκάμια 
 
Όπως είχαμε πάντως γράψει στο «Ποντίκι», η υπόθεση αυτή «είναι σοβαρή με πολλά και περίεργα πλοκάμια» και η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά «παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας, ενός από τα πιο υγιή και κερδοφόρα κομμάτια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Παιχνίδια που παίζονται από “γεράκια” μεγάλων πολυεθνικών τραπεζικών οίκων, τα οποία τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφαιμάξουν την ελληνική ναυτιλία και να την εξοντώσουν».
 
Γράφαμε συγκεκριμένα ότι «…έχουν βάλει στόχο μεγάλες ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες, “τάζοντας λαγούς με πετραχήλια” για τραπεζικούς “θησαυρούς”, που στο τέλος αποδεικνύονται “άνθρακες”, μέσα από παράνομες διαδικασίες και “αμαρτωλές” ιστορίες. Όλες αυτές λοιπόν οι “αμαρτωλές” ιστορίες που έστησαν ορισμένες ξένες τράπεζες σε βάρος ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών “σκάνε” τώρα, μία προς μία, και αποκαλύπτονται το “βρόμικο” παρασκήνιο και οι περίεργες μεθοδεύσεις που ακολούθησαν οι ξένοι τραπεζίτες για να βάλουν “στο χέρι” εκατομμύρια από Έλληνες εφοπλιστές».
 
Τονίζαμε μάλιστα με έμφαση ότι «…οι τράπεζες έπαιζαν σε “τοξικά” τραπεζικά προϊόντα και, αν κέρδιζαν, διασφάλιζαν τα λεφτά τους και τα ποσοστά τους ενώ, αν έχαναν, τα “σπασμένα” θα τα πλήρωνε ο δανειολήπτης. Φρόντιζαν μάλιστα οι τραπεζίτες να βάζουν ρήτρες για να μην μπορεί να βγει από το πρόγραμμα ο επενδυτής – θύμα αφού θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Οι τράπεζες έβαζαν μια “θηλιά” στους πλοιοκτήτες, οι οποίοι, αφού είχαν εξαπατηθεί με τις απατηλές υποσχέσεις, ήταν υποχρεωμένοι να διαλέξουν μεταξύ “ελεγχόμενης” ζημιάς ή καταστροφής. Έτσι, οι εταιρείες αυτές πλήρωσαν τα “τοξικά” προϊόντα για να μην οδηγηθούν σε αφανισμό ενώ οι τράπεζες έπαιξαν εκ του ασφαλούς το παιχνίδι τους “εις υγείαν των κορόιδων”»!
 
Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπταμε ότι: «…η Δικαιοσύνη ασχολείται με το παράνομο κόλπο που χρησιμοποιούσαν αυτές οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και μεγάλη γνωστή πολυεθνική τράπεζα που στη χώρα μας συσχετίζεται συχνά με τις διάφορες λίστες και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και με άλλες υποθέσεις που ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη…».
 
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το «Ποντίκι» στο δημοσίευμά του πριν από15 μέρες είχε επισημάνει πως επίκειται η άσκηση ποινικών διώξεων γιατί τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από την προανάκριση ήταν συντριπτικά. 
 
Και φυσικά οι εξελίξεις μας δικαίωσαν πανηγυρικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:37