search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:03
MENU CLOSE

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο χειριστές του μοιραίου ελικοπτέρου- Έρευνες για τον τρίτο

11.02.2016 05:45
Τραγωδία στη Μόσχα: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο, το πλήρωμά του σκοτώθηκε - Media

Τραγική κατάληξη με το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια άσκησης. Λίγο μετά τις 8.15 το πρωί εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Αgusta Bell 212 το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, στη νησίδα Κίναρο. Βρέθηκαν οι σοροί των δύο αξιωματικών.

 

Τραγική κατάληξη με το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια άσκησης. Λίγο μετά τις 8.15 το πρωί εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Αgusta Bell 212 το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, στη νησίδα Κίναρο. 

Νεκροί είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χειριστές και ο μηχανικός του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού. Πηγές από το γενικό επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν πως οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης, όπου πιθανότατα κατέληξε το κυρίως τμήμα του ελικοπτέρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο της πρόσκρουσης αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου.

Οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο ήταν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πάναμας και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου. Όπως ενημέρωσε επισήμως το ΥΠΕΘΑ, έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, «δεν μπορώ καν να δώσω συλλυπητήρια, γιατί η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση, το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02:45 και στις 04:40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στην νήσο Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο. Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο. 

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά. Ωστόσο επι του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο ελικόπτερο σημειώθηκε κάποια αιφνίδια βλάβη, η οποία υποχρέωσε το ΑΒ212 να χάσει απότομα ύψος. Το κέλυφος του ελικοπτέρου που κατέπεσε είναι κατασκευής 1984.

Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Δεν ανακοινώθηκε τίποτα από την πλευρά του ελικοπτέρου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές, ο καιρός ήταν καλός, 5 με 6 μποφόρ.  Το ύψος του ελικοπτέρου ήταν στα 400 πόδια.

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν κοντά στην ακτογραμμή, από αέρος από άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Oπως όλα δείχνουν οι άτυχοι πιλότοι δεν πρόλαβαν κατά την πτώση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού. 

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα στην περιοχή της Κινάρου στα Δωδεκάνησα. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας στο πλαίσιο νυχτερινής άσκησης. Η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα super puma.

Λίγο πριν από τις 8 το πρωί ελικόπτερο sea hawk εντόπισε θερμικά ίχνη σε ένα σημείο και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα ΥΔΡΑ. 

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, με ένα tweet του διέψευσε ότι οι τρεις χειριστές είναι νεκροί και κάλεσε όλους να σεβαστούν τις οικογένειες 

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που αγνοείτο από τα ξημερώματα.

Η αρχική ανακοίνωση Τύπου του ΓΕΝ για την πτώση του ελικοπτέρου

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μητσοτάκης: Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε

«Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. 

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.

Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53