24/05/2019 13:39:47

Προτάσεις δημάρχων Θεσσαλονίκης για Κέντρα Υποδοχής προσφύγων

Προτάσεις δημάρχων Θεσσαλονίκης για Κέντρα Υποδοχής προσφύγων - Media

 

 

Νέους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη προτείνουν οι δήμαρχοι, μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Συγκεκριμένα, προτείνονται το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού στη Θέρμη, ο χώρος του πρώην 424 στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Θερμαϊκού ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ, το τμήμα έκτασης ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ στην περιοχή της Μενεμένης, η αποθήκη 9 μέσα στο λιμάνι αλλά και το πρώην εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και οι δήμαρχοι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ οι προτάσεις στέλνονται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμένο, όπως επίσης στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και στην υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Στην ανακοίνωση των αυτοδιοικητικών τονίζεται πως "θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κέντρα δεύτερης υποδοχής για λόγους λειτουργικούς, καλύτερης διοίκησης - διαχείρισης, ασφάλειας και προπαντός για λόγους αποδοχής - συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών αφού θα υπάρξει διασπορά".

Επίσης, οι δήμαρχοι ζητούν "γραπτή ενημέρωση και δεσμεύσεις από την Πολιτεία για ζητήματα της οργάνωσης, λειτουργίας, διατροφής, υγιεινής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των κέντρων, στελέχωσης, ασφάλειας, φύλαξης".

Η ΠΕΔΚΜ θα συνεδριάσει και πάλι αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ.μ., για τα κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμαρχοι επιφυλάσσονται να συμπληρώσουν την πρόταση τους, ενώ αναμένουν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση του θέματος.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, από κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.

"Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία του κέντρου στην περιοχή μας" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων κ. Διαμαντόπουλος προσθέτοντας ότι, κάθε απόγευμα συνεδριάζει η επιτροπή και αποφασίζει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.