search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Ντοκιμαντέρ του BBC πρόβαλε τις τελευταίες στιγμές ασθενούς που επέλεξε την ευθανασία

11.02.2016 10:28
Ντοκιμαντέρ του BBC πρόβαλε τις τελευταίες στιγμές ασθενούς που επέλεξε την ευθανασία - Media

 

Η δυνατότητα ενός ασθενούς να επιλέξει την ευθανασία είναι ένα από πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ο 57χρονος Simon Binner, που διαγνώστηκε με νόσο του κινητικού νευρώνα, μια σπάνια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και που οδηγεί σταδιακά σε ολική μυική ατροφία, επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του στη Βασιλεία της Ελβετίας, σε ειδική κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ο θάνατός του επήλθε μέσω θανατηφόρου δόσης αναισθητικών φαρμάκων, στις 19 Οκτωβρίου, παρουσία της γυναίκας του, μελών της οικογένειάς του και φίλων. Οι δύο κόρες του δεν ήταν παρούσες.

Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε το βράδι της Τετάρτης, παρακολούθησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του Simon, από την ώρα που διαγνώστηκε, μέχρι το τέλος που επέλεξε.

Ο Simon είχε μπει νωρίτερα στην κλινική, και την παραμονή της τελευταίας του μέρας δείπνησε με την οικογένειά του και μοιράστηκαν τις τελευταίες χαρούμενες στιγμές τους.

Λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του, στο δωμάτιο του ακουγόταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τη σύζυγό του, όπου της έλεγε πόσο την αγάπησε και την αποχαιρετούσε. Όταν το ηχογραφημένο μήνυμα ολοκληρώθηκε, ο Simon έφυγε από τη ζωή, μέσα σε τέσσερα λεπτά, παίρνοντας τη θανατηφόρα δόση και κρατώντας το χέρι της συζύγου του.

Το BBC πρόβαλε το ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Ηow to Die: Simon’s Choice» (Πώς να πεθάνεις: Η επιλογή του Σάιμον», αφαιρώντας όμως ορισμένες σκηνές που κρίθηκαν υπερβολικά σκληρές.

Το θέμα προκάλεσε σάλο στα social media, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και με πολλούς άλλους να υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ευθανασία και το «κουράγιο» του Simon να βάλει τέλος στη ζωή του on camera.

Ο Simon είχε ενημερώσει τους φίλους του για την απόφασή του και συναντήθηκε με πολλούς από αυτούς πριν την υλοποιήσει. Πρόλαβε μάλιστα να οργανώσει πάρτι στο σπίτι του για να τους αποχαιρετήσει.

Η σύζυγός του αρχικά διαφωνούσε με την απόφασή του, όσο όμως η ασθένεια προχωρούσε, ο Simon αποπειράθηκε να κρεμαστεί και τελικά η Debbie αποδέχτηκε την επιλογή του. Μάλιστα, αν και αρχικά ο θάνατός του είχε «προγραμματιστεί» για τις 2 Νοεμβρίου, μετέφεραν νωρίτερα (στις 19 Οκτωβρίου) την ημερομηνία.

Πολλοί θεατές αντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι οι σκηνές που παρακολούθησαν ήταν ό,τι πιο λυπηρό είχαν δει στη ζωή τους. Ωστόσο, το ζήτημα της επιλογής του ασθενούς να θέσει τέλος στη ζωή του, βγήκε στην επιφάνεια με τον πιο «άμεσο» τρόπο.

Όπως είπε η σύζυγός του, πρόθεσή τους ήταν να δείξουν πόσο πολύπλοκη είναι μια τέτοια απόφαση και αναδείξουν τη σημασία αυτού του θέματος, ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24