search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:09
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας-Είκοσι χρόνια στα αγροτικά μπλόκα

11.02.2016 18:17
Αυτός είναι ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας-Είκοσι χρόνια στα αγροτικά μπλόκα - Media

Ο επίμονος αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας βασίζει τη δύναμή του στη συνέπεια, τόσο στις απόψεις όσο και στη δράση. Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αποκαλούν τη συνέπειά του «κόλλημα στον προηγούμενο αιώνα», παραδέχονται ότι έχει μπέσα.

 

(αναδημοσίευση από kathimerini.gr)

Ο επίμονος αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας βασίζει τη δύναμή του στη συνέπεια, τόσο στις απόψεις όσο και στη δράση. Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αποκαλούν τη συνέπειά του «κόλλημα στον προηγούμενο αιώνα», παραδέχονται ότι έχει μπέσα.

Σε αντίθεση με τους άλλους αγροτοπατέρες του Θεσσαλικού κάμπου, που επιδίωξαν να εξαργυρώσουν τη φήμη και τη δύναμή τους στον αγροτικό κόσμο για ίδιον όφελος και έχουν καταδικαστεί για οικονομικά σκάνδαλα αγροτικών συνεταιρισμών, ο Β. Μπούτας του ΚΚΕ έμεινε πάντα ένας μικρομεσαίος παλαιοκομματικός πλην όμως τίμιος αγρότης. Δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο, δεν καπνίζει πούρα, δεν έχει ύφος στρατηγού, όπως πολλοί «συνάδελφοί του». «Για τα ήθη των αγροτοσυνδικαλιστών που έχουν “ανθίσει” κατά καιρούς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προκλητικά έντιμος. Δεν παίζει παιχνίδια, κάνει αυτά που λέει», αναφέρει αγρότης από τη Θεσσαλία, που συμπληρώνει «εγώ Ν.Δ. ψηφίζω, αλλά στα μπλόκα είμαι με τον Μπούτα». Ο Βαγγέλης Μπούτας είναι εκείνος που επιμένει να κατεβάσει τα τρακτέρ στην Αθήνα, πιστός στην άποψη του κόμματος ότι αγώνας σημαίνει φασαρία. Επειδή όμως είναι και παλιά καραβάνα, ζήτησε να κλείσει ραντεβού για σήμερα (που θα κατέβει στην Αθήνα για να προετοιμάσει το κλίμα) με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Από το 1994 στα μπλόκα ο Βαγγέλης Μπούτας έχει αποδείξει τη συνδικαλιστική του δύναμη πολλές φορές, καταφέρνοντας πάντα να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό τρακτέρ στο δικό του μπλόκο. Λένε πως το ρεκόρ του ήταν 3.500 τρακτέρ στον κόμβο της Βιοκαρπέτ το 1996. Εκείνες οι κινητοποιήσεις έχουν μείνει ιστορικές, καθώς κράτησαν 58 ημέρες και έληξαν με σκάσιμο των λάστιχων των τρακτέρ από την αστυνομία.

Ο αειθαλής Β. Μπούτας μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, που σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια στήνει τα τρακτέρ στον δρόμο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχει υποδεχτεί πολλούς πολιτικούς αρχηγούς στις επάλξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τελευταία μεγάλη επιτυχία του μπλόκου της Νίκαιας, συνώνυμο της δράσης του αειθαλούς αγροτοσυνδικαλιστή, η φιλοξενία του φιλοαγροτικού κρεσέντου του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ηταν Φεβρουάριος του 2014 και οι αγρότες βρίσκονταν και πάλι στα μπλόκα με αιτήματα που δεν απέχουν και πολύ από τα σημερινά, όταν το μπλόκο στη Νίκαια επισκέφτηκε ο τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης και ανεβαίνοντας στην καρότσα ενός αγροτικού, υποσχέθηκε: «Δεν έχουμε επιλογή, ή θα συντρίψουμε τα μνημόνια ή θα συντριβούμε».

Γιατί δεχθήκατε τον Τσίπρα, τον ρωτάω. «Οποιος πολιτικός αρχηγός εκτός από τη Χρυσή Αυγή θέλει, μπορεί να έρθει να μιλήσει στους αγρότες» απαντά. Τον πιστεύατε; Το γέλιο του βγαίνει βραχνό από τα τσιγάρα και την κούραση: «Αν τον πίστευα δεν θα ήμουν ΚΚΕ, θα ήμουν ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας από πάντα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, έχει διατελέσει βουλευτής Καρδίτσας για δύο τετραετίες, υποψήφιος ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας το 2010. Ο Β. Μπούτας είναι κυρίως αγρότης και παρά την αντίθεσή του προς την Ε.Ε. ως βαμβακοκαλλιεργητής έχει επωφεληθεί των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. «Οταν το ’98 οι Ελληνες αγρότες έπαιρναν επιδότηση 314 δραχμές για το βαμβάκι που παρήγαγαν, η διεθνής τιμή ήταν 92 δραχμές» λέει περιφερειακός σύμβουλος, ιδεολογικός αντίπαλος του Βαγγέλη Μπούτα. Οι επιδοτήσεις είναι το μέσον για να πετύχει η Ε.Ε. τους στόχους της, να εκμεταλλεύονται δηλαδή οι βιομήχανοι τα φθηνά αγροτικά προϊόντα και να κερδίζουν περισσότερο. Πάντως, ο ίδιος άφησε το βαμβάκι νωρίς, περίπου το 2000.

Στην αγορά της Καρδίτσας υπάρχει η «Κάβα Μπούτα» όπου ο Βαγγέλης πουλάει το κρασί και το τσίπουρο που παράγει σε 37 στρέμματα αμπέλια. Ξεκίνησε από λίγα στρέμματα και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη «μονοκαλλιέργεια». Οσο για τις επιδοτήσεις, οι φήμες λένε ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:09