search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:55
MENU CLOSE

Πώς ο Άγιος Βαλεντίνος καταστρέφει τα τροπικά δάση

14.02.2016 11:08
Πώς ο Άγιος Βαλεντίνος καταστρέφει τα τροπικά δάση - Media

Τα καταστήματα πωλούν κάρτες για τον εορτασμό της ημέρας των ερωτευμένων. Ωστόσο, οι κάρτες αυτές είναι φτιαγμένες από παράνομη ξυλεία σε τροπικά δάση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

 

Τα καταστήματα πωλούν κάρτες για τον εορτασμό της ημέρας των ερωτευμένων. Ωστόσο, οι κάρτες αυτές είναι φτιαγμένες από παράνομη ξυλεία σε τροπικά δάση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Χάρη σε ένα «παραθυράκι» στη νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία απαγορεύει την εισαγωγή παράνομα επεξεργασμένου ξύλου – ευχετήριες κάρτες, βιβλία και μουσικά όργανα δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις για την ξυλεία.

Η βρετανική WWF ανακάλυψε δύο αντικείμενα – αγορασμένα από το Card Factory και το Clintons – που περιείχαν διάφορες ποσότητες μικτού τροπικού ξύλου, υποστηρίζοντας ότι οι ίνες προέρχονται από φυσικά ανεπτυγμένα τροπικά δάση, ύστερα από έλεγχο 20 ευχετήριων καρτών σε πάγκους μικροπωλητών του δρόμου.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πραγματικό κόστος των καρτών του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο από την τιμή που αναγράφεται πάνω τους. Ίσως να συμβάλλουν στην περαιτέρω απώλεια μερικών από των πιο πολύτιμων δασών του πλανήτη.

Απαντώντας στις κατηγορίες, το Card Factory δήλωσε: «Ενώ ο κανονισμός ξυλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εφαρμόζεται επί του παρόντος στις ευχετήριες κάρτες, το Card Factory λειτουργεί σαν να ισχύει. Η κάρτα που βρέθηκε ήταν φτιαγμένη από έναν τρίτο προμηθευτή. Παρήχθη το 2012, πριν από τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός της ΕΕ για την ξυλεία και πριν εισάγουμε περισσότερους ελέγχους πάνω στην προμήθειά μας από τρίτους προμηθευτές».

Το Clintons απάντησε: «Ζητάμε από το σύνολο των προμηθευτών μας να συμμορφώνεται στην ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για την ξυλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η έκθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες με τον προμηθευτή μας. Οι κάρτες έχουν αποσυρθεί. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την ηθική προέλευση των προϊόντων ξυλείας μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33