search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα με έργα και σχέδια του ζωγρ​ά​φου Μάνθου Γαϊτη

15.02.2016 15:48
Εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα με έργα και σχέδια του ζωγρ​ά​φου Μάνθου Γαϊτη - Media

Μια αναδρομική έκθεση με σχέδια και έργα του γνωστού Τηνιακού Ζωγράφου Μάνθου Γαϊτη» εγκανιάζεται την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στην γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι.

 

Μια αναδρομική έκθεση με σχέδια και έργα του γνωστού Τηνιακού Ζωγράφου Μάνθου Γαϊτη» εγκανιάζεται την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στην γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται έργα του Γαϊτη που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1985 έως το 2016, με γενικό τίτλο «Σπαράγματα της Μνήμης».  Τα έργα χωρίζονται σε 12 ενότητες: Προσωπογραφίες, Νεκρές Φύσεις, Τοπία, Προσωπικότητες, Άνθρωποι και Ζώα, Άνθρωποι με Παιδιά, Αναπαυόμενοι, Αγάλματα, Οδοί, Σκιές, Γυμνά, Φαντασιακά Θέματα και συμπεριλαμβάνονται όλα σε Λεύκωμα με τον ομώνυμο της ¨Εκθεσης τίτλο «Σπαράγματα της Μνήμης»,  σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) και το οποίο θα διατίθεται από την ημέρα των εγκαινίων..

Μιλώντας για την έκθεση του. ο ίδιος ο καλλιτέχνης τονίζει, «η κάθε ζωγραφική στιγμή (εικόνα) είναι εν δυνάμει μια συγκλονιστική αποτίμηση αυτού που έχουμε υπάρξει. Πρόθεσή μου είναι η ζωγραφική να αναδείξει στοιχεία του υποσυνείδητου, του φανταστικού και του ονειρικού σκιαγραφώντας την ανθρώπινη περιπέτεια, οδηγώντας έτσι με δικό της τρόπο στη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ζωής και του προορισμού της. Οι εικόνες, χωρίς πολλές φορές να το θέλω, αντανακλούν πολλαπλά σημασιολογικά επίπεδα και συνεχείς αλληγορίες που προκαλούν τον θεατή να κάνει μια δική του διαδρομή, να συμμετέχει ή να αποστασιοποιείται από τον μύθο που παρουσιάζεται».

Η έκθεση που αρχίζει αύριο Τρίτη 16/2 θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου 2016, στην ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ: ΝΕΟΦ ΔΟΥΚΑ 5 ΚΟΛΩΝΑΚΙ  ΑΘΗΝΑΤΗΛ: 210-7249.333 & FAΧ: 210-7249 777

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Μάνθος Γαΐτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο-ΑΤΟ του Κωνσταντίνου Δοξιάδη (1975-1978). Ασχολήθηκε για περίπου 10 χρόνια με τη διαφήμιση, ενώ παράλληλα σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1981-1986) με καθηγητές τούς Νίκο Κεσανλή, Γιάννη Μόραλη και Δήμητρα Μυταρά. Δίδαξε ζωγραφική στα σχολεία της Τήνου (από όπου κατάγεται) μέχρι το 1994. Πραγματοποίησε επτά προσωπικές εκθέσεις στην Γκαλερί «Αργώ» στην Αθήνα από το 1993 έως το 2009, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του εργασίας ο Γαΐτης ανέπτυξε ανθρωπομορφικές συνθέσεις σε εσωτερικούς χώρους με ρεαλιστικό χαρακτήρα. Αργότερα ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και ιδιαίτερο χώρο στο έργο του κατέχουν τοπία της Τήνου με ιμπρεσιονιστικές επιρροές. Από το 2000 η ζωγραφική του ακολούθησε καινούριους δρόμους εικονογραφώντας τα ποιήματα του T.S. Elliot με αλληγορικά στοιχεία και συμβολισμούς. Από το 2009, επηρεασμένος από τις «Αόρατες πόλεις» του Καλβίνο, έδωσε τη δική του εικονοποιητική ερμηνεία καταγωγής της πόλης και του χωριού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:24