search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:22
MENU CLOSE

Με fast track οι συστάσεις επιχειρήσεων

16.02.2016 12:58
Με fast track οι συστάσεις επιχειρήσεων - Media

Με μία απλή γνωστοποίηση στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία θα εκδίδονται οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων τροφίμων και ποτών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Με μία απλή γνωστοποίηση στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία θα εκδίδονται οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων τροφίμων και ποτών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτό περιλαμβάνεται, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Εκπονείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη.

Από τα δεδομένα του ΓΕΜΗ προκύπτει η κατακόρυφη μείωση των ιδρύσεων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών.

Εξέλιξη η οποία συνδέεται από παράγοντες της αγοράς με την αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ βρίσκεται σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο -σ.σ. 1/1/2016-9/2/2016- συστάθηκαν 2.303 εταιρίες όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν οι ιδρύσεις επιχειρήσεων άγγιξαν τις 3.736 εταιρίες, το 2014 τις 4.667, το 2013 ιδρύθηκαν 4.823 εταιρίες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχαν ιδρυθεί 5.374 εταιρίες. Δηλαδή μεταξύ του 2012 και του 2016 τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών έχουν μειωθεί κατά 57,14%, ενώ μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα για το εξεταζόμενο διάστημα των 40 πρώτων ημερών του 2015 και του 2016, η ποσοστιαία μείωση άγγιξε το 38,35%.

Η μόνη νομική μορφή που «αντιστέκεται» ακόμη είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία – ΙΚΕ, γνωστή και ως εταιρεία του 1 ευρώ. Εταιρική μορφή η οποία είναι η μοναδική που εμφάνισε θετικό πρόσημο στις συστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές, κάτι που αποδίδεται και στα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ σε σχέση με εταιρικούς τύπους όπως οι Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ που είναι μεταξύ των άλλων η μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των εταίρων, αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου, στην περίπτωση που είναι μονοπρόσωπη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:21