search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Οι υπουργοί… αυτοσχεδιάζουν

26.11.2009 13:08

Το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» των υπουργών δημιουργεί σοβα ρά προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης, ξοδεύει ανελέητα το περίσσευμα αξιοπιστίας μόλις 50 μέρες μετά τις εκλογές και δυσκολεύει, όσο περνά ο χρό νος, τον Γιώργο Παπανδρέου να επιβάλει μια πολιτική ατζέντα πειστική και δημιουργική, ώστε να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις επιδιώξεις του.

Το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» των υπουργών δημιουργεί σοβα ρά προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης, ξοδεύει ανελέητα το περίσσευμα αξιοπιστίας μόλις 50 μέρες μετά τις εκλογές και δυσκολεύει, όσο περνά ο χρό νος, τον Γιώργο Παπανδρέου να επιβάλει μια πολιτική ατζέντα πειστική και δημιουργική, ώστε να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις επιδιώξεις του.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τον Άγιο Δομήνικο σοβαρά προβληματισμένος για την εικόνα μιας… φρέσκιας κυβέρνησης και πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι μπορεί να κατατρύχεται από το σύνδρομο Καραμανλή και να μην θέλει να εκληφθεί ως ένας αποσυρμένος πρωθυπουργός, που δεν ασχολείται με τίποτα, αλλά και η τόσο μεγάλη κινητικότητα, με αιφνιδιαστικές αναχωρήσεις και πρωτοβουλίες και ανάθεση συντονισμού σε τρίτα πρόσωπα, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το παράδειγμα Καραμανλή αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον ένας πρωθυπουργός να περι φρουρεί για πολύ την εικόνα του, ερήμην της κυβέρνησής του.

Αργότερα ή γρηγορότερα θα πάρει και τον ίδιο η μπάλα.

Γι’ αυτό και στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι πρέπει τώρα που είναι αρχή να «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα» και να δώσει στους υπουργούς να καταλάβουν ότι το συλλογικό παιχνίδι δεν σηκώνει «ατομικές επιδόσεις», βαρονίες και αυτονομήσεις.

Έτσι αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να επιχειρήσει με την παρέμβασή του να απλώσει μια «ομπρέ λα προστασίας» απέναντι στους υπουργούς του, αλλά και να στείλει μηνύματα καλύτερου συντονισμού.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν κατατεθεί πολλές εισηγήσεις και κυρίως να εισέρχο νται στην επικοινωνιακή ομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης μέσω μιας εβδομαδιαίας προγραμματικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή τόσο του «πρωι νού καφέ» όσο και του Παύλου Γερουλάνου.

Αυτό δηλαδή που επιχειρείται είναι να υπάρ ξει μια σύζευξη μεταξύ Μαξίμου και πρώην Ιπποκράτους.

Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να προκρίνει μια τέτοια ιδέα, που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη μήνι άλλων υπουργών, όπως της Αννας Διαμαντοπούλου, του Δ. Ρέππα, του Ανδρ. Λοβέρδου, του Μ. Χρυσοχοΐδη και των Βενιζέλου Μπεγλίτη από το Άμυνας.

Γι’ αυτό και επιμένει θεσμικά ζητώντας απλά καλύτερο συντονισμό.

Πάντως η δημόσια παρέμβαση Πάγκαλου μόνο τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί. Ο ορμη τικός αντιπρόεδρος, άριστος χειριστής των Μέσων Ενημέρωσης, ήθελε να στείλει μηνύ ματα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα κάποιοι πρόσεξαν μια αποστροφή του, όλο νόημα, που ελάχιστη δημοσιότητα πήρε: «Δεν ελέγχω τους υπουργούς, εκτελώ υπηρεσίες συντονισμού που μου αναθέτει ο πρωθυπουργός», είπε στη συνέντευξή του στο Mega και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 

Το κέντρο βάρους…

Ο Πάγκαλος έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρ νηση δεν έχει αποκτήσει ακόμα ένα «κέντρο βάρους», δεν έχει βρει ακόμα την ισορ ροπία της και όσοι έχουν άκρες στα Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν με αυτοσχεδιασμούς να δοκιμάσουν το… σύστημα και βέβαια να επιβληθούν σ’ αυτό.

Το παρασκήνιο βοά ότι πρωταθλητής σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μπλέκοντας με το χάος των δημόσιων οικονομικών αντιλήφθηκε νωρίς ότι φεύγει από τον βασικό ηγετικό πυρήνα της κυβέρνη σης και μόνο φθορά έχει ο ρόλος του.

Έτσι, επιθυμώντας να «ξαναμπεί» στο παιχνίδι άρχισε τους επικοινωνιακούς αιφνιδι ασμούς «βομβαρδίζοντας» με ρεπορτάζ και διεκτραγωδώντας την κατάσταση της ελληνι κής οικονομίας.

Στο θέμα του προϋπολο γισμού η ενημέρωση Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης έγινε για «βασικό μισθό 2.000 ευρώ», λέγοντας χαρα κτηριστικά ότι οι «δικαιούχοι» θα πάρουν μόνο την ωρίμανση, χωρίς να ακουστεί η λέξη πάγωμα μισθών. Οι υπουργοί δεν βρήκαν λόγο να διαφωνήσουν, αλλά στην ενημέ ρωση των δημοσιογράφων από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας λίγο μετά οι 2.000 ευρώ βασικός μισθός έγινε πάγωμα μικτών απο δοχών.

Αμέσως άρχισαν να κινη τοποιούνται οι βουλευτές, αφού η βασική επιχειρηματολογία Καραμανλή για «πάγωμα» στο Δημόσιο έγινε κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα 50 μέρες μετά τις εκλογές.

«Αν είχε ακουστεί η λέξη πάγωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είχε γίνει κόλαση» επισημαίνει έμπειρος υπουργός, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση έπεσε σε μεγάλη λούμπα, αφού προεκλογικά όλο το ΠΑΣΟΚ «ορκιζόταν» στον βωμό της αναθέρμασης της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι δεν είναι σωστό «να αλλάζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Ο Χρήστος Παπουτσής λαμβάνοντας τα μηνύματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προφανώς πιάνοντας κλίμα από τον πρω ινό καφέ στο Μαξίμου (χωρίς την παρουσία Παπανδρέου εκείνη την ημέρα), ζήτησε από το βήμα της Βουλής διευκρίνιση, για να υπάρ ξει μια μερική αναδίπλωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η πολι τική απειρία του Γ. Παπακωνσταντίνου και η αυστηρή στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας τον έχει «μπλοκάρει» και επιχείρησε να στεί λει δι’ αυτού του τρόπου ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι λαμβάνει μέτρα.

Η αλήθεια είναι ότι μόνιμη επωδός των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η Ελλάδα έχει έναν ξεχειλωμένο δημόσιο τομέα και οι ανελαστικές δαπάνες του προϋ πολογισμού πηγαίνουν στην πλειονότητά τους σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, οδοιπορικά και υπερωρίες των υπαλλήλων και συνεπώς πρέπει να υπάρξουν περικοπές.

Και επειδή χρόνος για μια εξέταση των δαπανών κωδικό κωδικό ανά υπουργείο και τομέα του Δημοσίου, ώστε να περικο πούν δαπάνες ακατανόητες για τις σημερινές συνθήκες, δεν υπήρχε, ο υπουργός Οικονομίας «αυτοσχεδίασε» με τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς να μετρήσει την απόδοση του μέτρου, αλλά και τις επιπτώσεις του.

Γιατί από τη μια «ξετίναξε» την προεκλογική ρητορική του ΠΑΣΟΚ περί άλλου δρόμου στην οικονομία με «το πάγωμα μισθών» και από την άλλη είναι ζήτημα αν θα μαζέψει 50 εκατομμύ ρια ευρώ, όταν αναζητούνται περικοπές γύρω στα 10 δισ. ευρώ μέσα στην 4ετία.

Πάντως ο Παπακωνσταντίνου κακοπέρασε και στην Επιτροπή Οικονομικών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιμετώπισαν με έκδηλη δυσφορία την απόφαση για έκτακτη εισφορά σε ακίνητα με αντικειμενική αξία από 400 χιλι άδες ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε τις επιθέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής του, και αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι το «φάρμακο» μπορεί να είναι ο σωστός προγραμματισμός και ο εσω τερικός συντονισμός και διάλογος. Άλλωστε μπορεί και οι βουλευτές να επιχειρούν να δικαιώσουν τον ρόλο τους με επιθέσεις στον Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι αιφνιδιασμοί με σκληρές αποφάσεις δεν είναι εύκολο να υποστηριχτούν χωρίς την απαραίτητη προετοι μασία.

 

Μαινόμενος αντιπρόεδρος…

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο Πάγκαλος τα πήρε στο… κρανίο, αφού πολλοί της δημοσιο γραφικής πιάτσας, που πίνουν ακόμα νερό στην πηγή του εκσυγχρονισμού και καθημερινά περιφέρουν με άγημα την εικόνα του Σημίτη, έσπευσαν να μιλήσουν για μάχη μέσα στην κυβερνητική ομάδα μεταξύ βαθέος ΠΑΣΟΚ και λαϊκιστών, με τους προοδευτικούς εκσυγχρο νισταράδες που έστειλαν το κόμμα τους στα βάθη της αντιπολίτευσης και της ανυποληψίας. Και άρχισαν βέβαια να «περιποιούνται» τον Παπουτσή, που έκανε κίνηση «ματ» την κρίσιμη στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι με την ιστορία αυτή δόθηκε η ευκαιρία για πολιτική νεκρανάσταση εκσυγχρονιστικών ρεταλιών που κυκλοφορούν στην πολιτικοδημοσιογραφική αγορά αναμα σώντας «τσιτάτα» κακοαφομοιωμένα από τις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά τα παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου με μεγάλη προσοχή και αυτό που ανησυχεί κάποιους είναι η «πολιτική ώσμωση» του νέου υπουργού Οικονομικών με τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο και προσωπικό του φίλο Γιάννο Παπαντωνίου, που φαίνεται να λει τουργεί ως άτυπος σύμβουλός του.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επι σημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός απέχει πολύ από μια εκσυγχρονιστική λογική που φλερτάρει με τον νεοφιλελευθερισμό, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αποτυχημένη συνταγή, η οποία στοχεύει στη συμπίεση των οικονομικά ασθενέστερων και όσων μπορούν να πιεστούν (εργαζόμενοι, μισθωτοί δημόσιου ιδιωτικού τομέα) και στην ανενόχλητη δράση του κεφα λαίου και όσων (επιχειρηματιών ελεύθερων επαγγελματιών) υποτίθεται ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας και συνεπώς ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα αποδοκιμάζει και ακραίες λαϊ κίστικες θέσεις που απλώς κουκουλώνουν τα προβλήματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμμένει να λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει τον στόχο των ανατροπών της υφι στάμενης κατάστασης με την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και να μην κινείται με την πεπατημένη που έκαναν όλες οι κυβερ νήσεις μετεκλογικά σε περίπτωση οικονομικής κρίσης συμπιέζοντας μισθωτούς και εργαζό μενους. Και αναμένεται με δημόσια παρέμβασή του να παρουσιάσει ολο κληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση της οικονομίας σε μια προσπάθεια να πειστούν κυρίως οι διε θνείς αγορές ότι η χώρα θα βγει σε ορατό χρόνο από την… εντατική.

 

Ο… παράγων Χάρης

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, άγνωστο παραμένει πού βρίσκονται οι «μετοχές» του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποί ος ανέλαβε να κάνει συναντήσεις με υπουργούς προκειμένου να προγραμματίσουν από κοινού και να ενημερώσουν για τα σχέδιά τους. Είδε κάποιους υπουργούς και έπειτα σιγή. Η αλή θεια είναι ότι ο Παμπούκης επιθυμεί να μην έχει καμία σχέση με τους δημοσιογράφους και να μην ενημερώνει για τις δραστηριότητές του, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις διαφάνειας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ίσως λοιπόν ο κυβερ νητικός συντονισμός έχει πέσει θύμα της μυστι κότητας που επιθυμεί ο υπουργός Επικρατείας να περιβάλλουν τις κινήσεις του.

Όμως κι αυτός έχει μπλέξει στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων υπουργών υφυπουργών που ακόμα δεν έχουν ξεμπλέξει εντεί νοντας τον εσωκυβερνη τικό εκνευρισμό, αλλά και τις αρρυθμίες, ενώ οι υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας όλοι τους νέους γενικούς γραμματείς προκειμένου να «ρολάρει» η δουλειά. Πολλοί πάντως υφυπουρ γοί τα έχουν πάρει στο κρανίο, αφού παριστά νουν τις γλάστρες στα υπουργεία τους, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αρκού νται σε συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Νίκος Σηφουνάκης δεν άντεξε και αναρω τήθηκε δημόσια γιατί του επιτέθηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού ακόμα επισήμως δεν του έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες για τις μεταφορές στο υπουργείο Υποδομών.

Μέσα σ’ όλα έρχεται και η γκρίνια για το μαρτύριο της σταγόνας γύρω από το θέμα των γραμματέων, αφού πάμε στον δεύτερο μήνα διακυβέρνησης και ακόμα λείπει η κάλυψη 40 θέσεων, ενώ οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν ανακοινωθεί ώς τώρα μόνο από την κοινωνία δεν προέρχονται, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμε νες κυβερνήσεις. Η αποδοχή πρώην βουλευτή σε θέση γεν. γραμματέα πρώην γραμματέως στο ίδιο πόστο (Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού) και διάφορων στελεχών του κομ ματικού μηχανισμού έχουν αναθερμάνει, αντί να κατασιγάσουν, τις φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ για την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει πλήρως την κομματική δράση.

Ο νέος γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης γίνεται καθημερινά κοινωνός διαμαρ τυριών από κομματικά στελέχη ότι υπονομεύ τηκαν χωρίς λόγο, για να προληφθεί τυχόν επέλασή τους στο κράτος. Αποτέλεσμα των… πιέσεων αυτών ήταν να αρχίσει ο νέος γραμμα τέας τις δηλώσεις περί μη υποβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος.

Στο πλαίσιο γκρίνιας ήρθε να προστεθεί και η… αξιοποίηση του συνταξιούχου εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, που έχει κυνηγήσει αρκετούς ΠΑΣΟΚους στη δεκαετία του ’80, για να συμπλη ρώσει την εικόνα τις τελευταίες ημέρες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:46