search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:54
MENU CLOSE

«Αγροτικές» κόντρες εντός, εκτός και επί τ’ αυτά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1904
18-02-2016
20.02.2016 04:00
2468813.jpg

Και ξαφνικά έγινε πάλι «της μόδας», ύστερα από 40 χρόνια, εκείνος ο δίσκος – σύμβολο για το αγροτικό κίνημα, «Τα Αγροτικά» του Διονύση Τζεφρώνη και του Θωμά Μπακαλάκου, που ακούγονται πλέον δυνατά από τα μεγάφωνα στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, καθώς η προφορά των διαδηλωτών… βαραίνει, ενώ τη θέση του κλασικού λευκού βαν στην κεφαλή της συγκέντρωσης πήραν τα τρακτέρ των αγροτών.

 

Και ξαφνικά έγινε πάλι «της μόδας», ύστερα από 40 χρόνια, εκείνος ο δίσκος – σύμβολο για το αγροτικό κίνημα, «Τα Αγροτικά» του Διονύση Τζεφρώνη και του Θωμά Μπακαλάκου, που ακούγονται πλέον δυνατά από τα μεγάφωνα στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, καθώς η προφορά των διαδηλωτών… βαραίνει, ενώ τη θέση του κλασικού λευκού βαν στην κεφαλή της συγκέντρωσης πήραν τα τρακτέρ των αγροτών.
 
Είναι τέτοια η… ολική επαναφορά του δίσκου στην επικαιρότητα, ώστε ακόμα και ο δημιουργός του, ο Θωμάς Μπακαλάκος, βρέθηκε την Παρασκευή στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα. Μια συγκέντρωση που, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είχε και ψυχολογική επίδραση στους κατοίκους της πρωτεύουσας, που απαθανάτιζαν με χαμόγελο την είσοδο των τρακτέρ στο κέντρο.
 
Κι αν η κυβερνητική εκπρόσωπος θέλησε να παρουσιάσει ως πλειοψηφικό – που δεν είναι – το ρεύμα των αγροτών που διατίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση αξιοποιώντας τις ενέργειες της «συμμαχίας των προθύμων», που κατά Μπούτα «περδικλώνεται στα σκαλιά του Μαξίμου», η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. 
 
Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του διαχωρισμού των «κατ’ επάγγελμα και μη αγροτών», από τον οποίο εξαρτάται και η κρατική στήριξη, θα άφηνε περίπου 500.000 αγρότες εκτός, οπότε τα περί πλειοψηφιών πάνε… περίπατο.
 
Αυτοί που κυβέρνηση και «πρόθυμοι» θέλουν να αποχαρακτηρίσουν από αγρότες δεν είναι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες που «ξεκοκαλίζουν» επιδοτήσεις στα μπουζούκια, αλλά κατά κύριο λόγο αγρότες, που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους από τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις και αναγκάζονται να κάνουν και κάποια δεύτερη δουλειά.
 
Βολές και εξ αριστερών
Ο Βαγγέλης Μπούτας, ως στέλεχος του ΚΚΕ, βάλλεται τόσο εκ δεξιών με το επιχείρημα πως το μπλόκο της Νίκαιας (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά και απ’ τα αριστερά ως έτοιμος να… μαζέψει τα τρακτέρ από τα μπλόκα. 
 
Οι δύο απόψεις συναντώνται στο εξής: αντιμετωπίζουν τους αγρότες σαν… πρόβατα που άγονται και φέρονται με βάση τις επιθυμίες του «τσομπάνη». Πολυφορεμένο το επιχείρημα των «υποκινούμενων κινητοποιήσεων» ή των «έτοιμων να τα μαζέψουν» ηγετών τους, αλλά το αυτί των αγροτών δεν ιδρώνει από τέτοια. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ετοιμάζεται για νέα σύσκεψη που θα αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα τους.
 
Υπουργοί και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παραπονέθηκαν μάλιστα και για την παρουσία χρυσαυγιτών ανάμεσα στους αγρότες. Τους χρυσαυγίτες προφανώς δυσκολεύονταν να τους διακρίνουν στις «πλατείες» των Αγανακτισμένων ως αντιπολίτευση, παρά τα συνθήματα για «300 στο Γουδή» και… καμένη Βουλή.
 
Το σχετικό αφήγημα κατέρρευσε κι αυτό πανηγυρικά το βράδυ της Παρασκευής στη συγκέντρωση του Συντάγματος, όταν ομάδα χρυσαυγιτών υποδυόμενων τους αγρότες θέλησε να πάρει τον λόγο στη συγκέντρωση και, αφού δεν κατάφερε να απαντήσει ούτε «σε ποιο μπλόκο συμμετέχει», απωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την περιφρούρηση. 
 
Κάποια ηλεκτρονικά μέσα μάλιστα ανακάλυψαν πως οι πρώτες εντάσεις εκδηλώθηκαν κατά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη συγκέντρωση. Τέτοια ομιλία βέβαια δεν έγινε ποτέ, αλλά, όπως λέει και το παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα, «μην αφήνεις μια λεπτομέρεια, όσο σημαντική κι αν είναι, να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:54