search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:55
MENU CLOSE

Ανοίγουν πόρτα στο σχιστολιθικό αέριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1904
18-02-2016
18.02.2016 04:00
pn1802aerio.jpg

Με πρόσχημα την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, η Κομισιόν, και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, ανοίγει την πόρτα, στεγνά – κοφτά, στο άκρως επικίνδυνο σχιστολιθικό αέριο.

 

Με πρόσχημα την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, η Κομισιόν, και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, ανοίγει την πόρτα, στεγνά – κοφτά, στο άκρως επικίνδυνο σχιστολιθικό αέριο.

Το «πράσινο φως» για την είσοδο του σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται μέσα από το σχέ­διο της Κομισιόν για την ανάπτυξη στρατηγικής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) και την αποθή­κευση φυσικού αερίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύ­τερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η συνολική ικανότητα της Ευρώπης να εισάγει υγροποιη­μένο φυσικό αέριο είναι σημαντική – αρκετή ώστε να καλύπτει περίπου το 43% της σημερινής συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου, σύμφω­να με τα στοιχεία του 2015. Ωστό­σο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξακολουθούν να υφίστανται ση­μαντικές περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προτείνει μια στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα βελτιώσει την πρόσβαση όλων των κρατών-μελών σε αυτό, ως μια εναλλακτική πηγή αερίου. Βασικά σημεία της στρατηγικής αυτής εί­ναι η ανάπτυξη στρατηγικών υπο­δομών με στόχο την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τον εντοπισμό έργων που θα μπορούσαν να τερματίσουν την αποκλειστική εξάρτηση ορισμένων κρατών-μελών».

Για να το κάνουμε λιανά, η Κομι­σιόν επιδιώκει να αυξήσει από το 20% που είναι σήμερα το ποσοστό χρήσης του υγροποιημένου φυσι­κού αερίου σε πάνω από 40%, πο­ντάροντας σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νιγηρία, η Αλγερία αλλά και η Νορβηγία.

Και η στρατηγική αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου παρά το γε­γονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος Μιγκέλ Αρία Κανέτε, αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Το καταπληκτι­κό είναι ότι ο αρμόδιος επίτροπος για το Κλίμα υποστήριξε ότι το αέ­ριο αποτελεί την καθαρότερη μορ­φή ορυκτών καυσίμων, «το οποίο θα αποτελέσει “γέφυρα” για τη μετάβασή μας σε μια οικονομία χα­μηλών εκπομπών άνθρακα», υπο- κρύπτοντας με αυτήν τη δήλωση το γεγονός ότι η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου είναι από τις πιο επι­κίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον διαδικασίες και έχει προκαλέσει παγκοσμίως σφοδρές αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργα­νώσεις.

Η νέα στρατηγική που ανακοίνω­σε η Κομισιόν έρχεται, όπως σημει­ώνουν ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική που ανέπτυξε στο Πα­ρίσι, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, όπου καλούσε κυβερνή­σεις και πολίτες να στραφούν προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα τη στιγμή που σήμερα προτρέπει τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για την κατασκευή υποδομών.

Βρυξελλιώτικο «καπέλο»

Τα σχέδια της Κομισιόν που πα­ρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δέ­σμης μέτρων για τη βιώσιμη ενεργει­ακή ασφάλεια θέτουν επί τάπητος και ένα ακόμα πολύ σημα­ντικό θέμα που έχει να κάνει με το «κα­πέλο» στις διακυ­βερνητικές συμ­φωνίες σε θέματα ενέργειας, «καπέ­λο» που προωθεί­ται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης Στην ανακοίνωση της Κομι­σιόν και όσον αφορά την απόφαση για τις διακυβερνητικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι διακυβερνη­τικές συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ των κρατών-μελών της και τρίτων χωρών και που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ε.Ε. με φυσικό αέριο να είναι πιο διαφα­νείς και να συμμορφώνονται πλή­ρως με την ενωσιακή νομοθεσία».

Η πλήρης συμμόρφωση θα επι­τευχθεί μέσω της καθιέρωσης, όπως ανακοινώθηκε από την Κομι­σιόν, της διενέργειας εκ των προ- τέρων ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και υποστηρίζει ότι η εκ των προτέρων αξιολόγηση «καθι­στά δυνατό τον έλεγχο της συμμόρ­φωσης με τους κανόνες ανταγωνι­σμού και τη νομοθεσία για την εσω­τερική αγορά ενέργειας πριν από τη διαπραγμάτευση, την υπογραφή και την κύρωση των συμφωνιών. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν πλήρως υπόψη τη γνώμη της Ευρω­παϊκής Επιτροπής προτού υπογρά­ψουν τις συμφωνίες».

Το «καπέλο» στις εθνικές ενεργει­ακές πολιτικές αναφέρεται ευθέ­ως και στο σκεπτικό της Επιτροπής για την θέσπιση Κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Όπως συγκεκριμένα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μετάβαση από μια εθνική σε μια περιφερειακή προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό μέτρων για την ασφά­λεια του εφοδιασμού».

Το σημείο αυτό θέτει το κρίσιμο ερώτημα του ποια θα είναι τα πο­λιτικά χαρακτηριστικά της λεγόμενης Ενεργειακής Ένωσης και εάν αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Και αυτό γιατί η στρατηγική της ενέργειας αποτελεί σήμερα έστω και κουτσουρεμένα κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους με άμεση σχέση με τη γεωπολιτι­κή του θέση αλλά και άμεση σχέση με τα αποθέματα υδρογονανθρά­κων που μπορεί να διαθέτει. Εάν η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής περάσει κεντρικά στις Βρυξέλλες, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο αυτό θα οδη­γήσει σε πλήρη αποδυνάμωση των κρατών-μελών και στη διαχείριση των ενεργειακών πηγών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:48