search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:40
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

18.02.2016 10:23
Αντίθετος στη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων ο Ντάισελμπλουμ - Media

Την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

 

Την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά -όπως είπε- είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους- ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο ίδιος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52