search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:35
MENU CLOSE

Σέρβοι, Αυστριακοί, Κροάτες, Σλοβένοι και Σκοπιανοί αστυνομικοί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την καταγραφή προσφύγων

18.02.2016 14:49
Σέρβοι, Αυστριακοί, Κροάτες, Σλοβένοι και Σκοπιανοί αστυνομικοί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την καταγραφή προσφύγων - Media

Αρχηγοί των αστυνομιών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν σήμερα να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες που φθάνουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και να οργανώνουν τη μεταφορά τους από τα σύνορα κατ’ ευθείαν στην Αυστρία.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής οι πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται και θα λαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα τους ενώ θα προσδιορίζεται επίσης αν έρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν θα τους χορηγείται καθεστώς αιτούντων άσυλο, κάτι που θα γίνεται στην Αυστρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ταξιδέψουν.

“Συμφωνήσαμε να ταυτοποιούμε και να καταγράφουμε τους πρόσφυγες (στην ΠΓΔΜ) και να οργανώνουμε τη μεταφορά τους”, δήλωσε ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς αφού συνεδρίασε με τους αρχηγούς των αστυνομιών στο Ζάγκρεμπ. Μόλις αρχίζει η μεταφορά, κανένας δεν θα μπορεί να μπει στις αυτοκινητοπομπές, πρόσθεσε.

Ο στόχος της συμφωνίας είναι οι πρόσφυγες να καταγράφονται μόνο μια φορά, στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει πλέον να καταγράφονται όταν εισέρχονται σε καθεμιά από τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο τους προς την ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο Ντόμινιτς εξήγησε πως μόνο οι πρόσφυγες που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτόν τον κατάλογο που θα εκπονείται από κοινού θα μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους και μόνον αυτοί που έρχονται από εμπόλεμες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα. Έκανε επίσης γνωστό πως συμφώνησαν με τους ομολόγους του να προσκαλέσουν τη Βουλγαρία και την Αλβανία να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους για την καταγραφή των προσφύγων, καθώς οι δύο χώρες ενδέχεται να γίνουν μέρος μιας νέας οδού για τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να περάσουν στη δυτική Ευρώπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31