search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:20
MENU CLOSE

Πολιτική κρίση στην Ουκρανία-Έχασε τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση

18.02.2016 20:04
Πολιτική κρίση στην Ουκρανία-Έχασε τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση - Media

Η κυβερνητική συμμαχία απώλεσε την πλειοψηφία στην βουλή, έπειτα από την αποχώρηση ακόμη ενός κόμματος-κυβερνητικού εταίρου.

 

Η κυβερνητική συμμαχία απώλεσε την πλειοψηφία στην βουλή, έπειτα από την αποχώρηση ακόμη ενός κόμματος-κυβερνητικού εταίρου.

Το ουκρανικό κόμμα Σαμοπόμιτς αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες του, ο Όλεχ Μπέρεζικ, αυξάνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, αναγκάζοντας τον να αναζητήσει νέους συμμάχους για την αποτροπή του ενδεχομένου πτώσης της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης μιας ακόμη συνιστώσας της κυβερνητικής συμμαχίας, του κόμματος Μπατκίβτσινα (Πατρίδα), της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο.

Η αποχώρηση των 26 βουλευτών του κόμματος Σαμοπόμιτς από τον κυβερνητικό συνασπισμό αφήνει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία την συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος του Γιατσενιούκ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπέρεζικ το Σαμοπόμιτς θεωρεί πως είναι «αδύνατο να παραμείνει περισσότερο σε μια ένωση πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε ένα πραξικόπημα που έγινε υπό την καθοδήγηση της ολιγαρχίας».

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιατσενιούκ καταψηφίστηκε την Τρίτη στην Βουλή, αλλά πολλοί επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι βουλευτές που έχουν την στήριξη του ισχυρών επιχειρηματιών έκριναν το αποτέλεσμα, αποχωρώντας από την αίθουσα κι απέχοντας από την ψηφοφορία.

Ο Γιατσενιούκ, που δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με στελέχη άλλων πολιτικών κομμάτων για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό, κάλεσε σε ενότητα τα εναπομείναντα μέλη της συμμαχίας.

«Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο και στην παράταξη του, σε όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις να γυρίσουμε σελίδα», τόνισε από την ανακοίνωση της αποχώρησης του κόμματος Σαμοπόμιτς.

Η εξασφάλιση νέων συμμάχων για είσοδο στην κυβέρνηση ενδεχομένως να βοηθήσουν τον Γιατσενιούκ να απομακρύνει την προοπτική πρόωρων εκλογών, αλλά θα πρέπει να παλέψει για την ψήφιση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη πως ο Γιατσενιούκ θα πρέπει να παραιτηθεί επειδή η κυβέρνησή του έχει χάσει την υποστήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με ενδημική διαφθορά, δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς συμμάχους της προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής ώστε να συνεχίσει να έχει την υποστήριξή τους, η οποία είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό και οικονομικό χάος στη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18