search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:05
MENU CLOSE

E.E – Βρετανία: Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν τη συμφωνία

19.02.2016 06:42
Η επανεμφάνιση της Κάμερον Ντίαζ: Χωρίς μακιγιάζ παρέα με τη κολλητή της Ντρου Μπάριμουρ - Media

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ.

 

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ.

Τόσο Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις ολονύχτιες συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, θεωρούν πρακτικά πιθανό, ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης που ολοκληρώνονται σήμερα, να έχει στα χέρια του μια σειρά πειστικών επιχειρημάτων, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, που όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, καθυστερούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας και παρατείνουν τη διαπραγμάτευση.

Δεδομένου ότι το βραδινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση, ξεπέρασε τις πέντε ώρες, το προγραμματισμένο για σήμερα “Αγγλικό Πρωϊνό,” γίνεται “μεσημεριανό” για τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

“Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, από αυτόν που έχουν προγραμματίσει,” ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, φεύγοντας από το κέντρο της διάσκεψης, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον παρέμεινε όλη τη νύχτα διαπραγματευόμενος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, αλλά και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Οι τρεις αυτοί ηγέτες αντιδρούν σε αρκετά σημεία του σχεδίου πρότασης που κατατέθηκε με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της διάσκεψης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Για την ώρα έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.”

Ο Κάμερον προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον βοηθήσουν ν’ απαντήσει στο ερώτημα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, μέσω της έγκρισης μιας “αξιόπιστης” συμφωνίας την οποία θα μπορέσει “να πουλήσει” στους ψηφοφόρους της χώρας του.

Ωστόσο, εκνευρισμό προκαλεί η έλλειψη κλίματος συμβιβασμού, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί για τις κινήσεις Κάμερον να παρακάμψει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία της ΕΕ και να μειώσει τη μετανάστευση: “Θα έλεγα ότι προχωράμε αργά και έχουμε μπροστά μας, μια μακρά νύχτα,” δήλωσε χαρακτηριστικά Βρετανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

“Μερικές χώρες δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν, θέλουν να εδραιώσουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, πως θα το κάνουν αυτό στην πράξη. Δε δείχνουν την πρέπουσα διάθεση για τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:05