search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:00
MENU CLOSE

Προς εκτόνωση βαίνει η Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ

26.11.2009 13:21

Σε συμβιβασμό οδηγούνται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που ξεκινάει αύριο το απόγευμα στο ΣΕΦ με ομιλία του Τσί πρα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και παρέμβαση από τον Αλέκο Αλαβάνο, χωρίς όμως να αναμένονται δραματι κές εξελίξεις.

Σε συμβιβασμό οδηγούνται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που ξεκινάει αύριο το απόγευμα στο ΣΕΦ με ομιλία του Τσί πρα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και παρέμβαση από τον Αλέκο Αλαβάνο, χωρίς όμως να αναμένονται δραματι κές εξελίξεις.

Αν και έγινε πολλή κουβέντα για τη «δημοκρατική εμβάθυνση» του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι τις τε λευταίες εβδομάδες όπου έλαβαν χώ ρα από ζυμώσεις έως κόντρες, τελικά διαφαίνεται ότι ζητήματα οργανωτικής δομής θα παραμείνουν ανοιχτά για επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το επόμενο τριήμερο (ή ίσως διήμε ρο λόγω αστυνομικών μέτρων την Κυριακή για τον αγώνα Ολυμπιακός Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη) θα κυλήσει κατά μία έννοια «εκτονωτι κά», αφού, καταπώς φαίνεται, για μια ακόμη φορά θα ακουστούν απόψεις και προσεγγίσεις για την ανασυγκρό τηση της Αριστεράς. Κατά μία έννοια η ουσιαστική συζήτηση τώρα αρχίζει, είναι ωστόσο ένα ερώτημα αν θα προ χωρήσει οργανωμένα στη συνέχεια και ποιος θα είναι ο καταληκτικός ορίζοντας.

Ίσως βασικό προωθητικό βήμα να αποτελεί η συμφωνία των συνιστω σών με τον Συνασπισμό για τη δημι ουργία ενιαίου μητρώου μελών ΣΥΡΙ ΖΑ, αν τελικά οριστικοποιηθεί κι αυτό. Διότι ακόμη κι εδώ υπήρξαν διαφω νίες ως προς τις διατυπώσεις, αφού οι προτάσεις που υπήρξαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απο κλεισμούς τμήματα του ΣΥΝ… που δεν είναι και τόσο ένθερμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – και ο νοών νοείτω.

Μέχρι χθες ο προσανατολισμός της Γραμματείας ήταν να υπάρξει κοινό εισηγητικό κείμενο, το οποίο ανέλαβε να συντάξει ο γραμ ματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, λαμ βάνοντας υπόψη τις κατατεθειμένες απόψεις (δηλαδή το κείμενο της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το κείμενο των Μπανιά και Σαπου νά και ορισμένα ακό μα κείμενα συνιστω σών ή ανένταχτων). Πάντως η Πανελλα δική θα καταλήξει με συναίνεση καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνουν ψηφο φορίες επί κειμένων.

Όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, πέρα δηλαδή από το οργανωτικό, στην τρέχουσα συγκυρία η σύνθε ση είναι πιο εύκολη αφού θεωρείται ότι υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται ήδη σε νεοφιλελεύθερη τροχιά. Από εκεί και πέρα μπαίνει το θέμα της αντιπολιτευτι κής γραμμής, καθώς και μέσα στον ΣΥΝ και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αποστά σεις από τη γραμμή της «αριστερής προ γραμματικής αντιπο λίτευσης» και ορισμένοι προτείνουν διατυπώσεις που να περιλαμβάνουν πιο εμφατικά το δυναμικό, κινηματι κό, αγωνιστικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα, πάντως, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακο λουθήσει «μια στάση αντίστασης και αποκάλυψης» των σχεδίων του ΠΑ ΣΟΚ και από την άλλη «μια στάση η οποία θα αποδεικνύει ότι υπάρχει άλ λος δρόμος στον οποίο μπορεί να προ σανατολιστεί αυτή τη στιγμή η χώρα» και «πρώτα και κύρια μέσα στον λαό αλλά και στη Βουλή να διαμορφώνο νται πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες».

Προς το παρόν, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Τσίπρας αρνείται τον διάλογο και καλεί την κυβέρνηση να αποκαλύψει τα σχέδιά της και να το ποθετηθεί για το «αν η πολιτεία θα κα λύψει τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλι στικών ταμείων». Αρκεί;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:58