search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:42
MENU CLOSE

«Θάψτε το»: Όταν η Θάτσερ αρνήθηκε να καταδικάσει το Απαρτχάιντ – Τι αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

19.02.2016 07:55
Δυναμική επιστροφή της Cher στον κινηματογράφο! - Media

Στη δημοσιότητα δόθηκαν απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τους «δεσμούς αίματος» της άλλοτε «σιδηράς κυρίας» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Guardian αξιωματούχοι του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού αποφάσισαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, να «θάψουν» ένα σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο προέτρεπε τη Θάτσερ να αλλάξει στάση αναφορικά με το Απαρτχάιντ ώστε να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που επικρατούσε διεθνώς για την Βρετανία, η οποία θεωρούταν «ο βασικός υποστηρικτής της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και του Απαρτχάιντ».

Η σχετική παρότρυνση του υπουργείου Εξωτερικών ερχόταν λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη αθλητικών αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που αντιμετώπιζαν κύμα μποϋκοτάζ εξαιτίας ακριβώς της στάσης της Βρετανίας στη Νότια Αφρική.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ έδειχνε βαθειά ανήσυχο από την απόφαση που είχαν πάρει Μαλαισία και Μπαχάμες, να απόσχουν από τους αγώνες, ενώ σχετική απόφαση εξέταζαν η Τζαμάικα και άλλες χώρες.

Η απάντηση της Ντάουνινγκ Στρητ στην αγωνιώδη έκκληση του Φόρεϊν Όφις ήταν ένα σημείωμα στο σχετικό έγγραφο: «Παρακαλώ θάψτε το βαθειά».

Το ΥΠΕΞ ζητούσε από τη «σιδηρά κυρία» να προβεί σε δημόσια καταδίκη του Απαρτχάιντ, χαρακτηρίζοντάς το «απεχθές και ηθικά απαράδεκτο». Η Θάτσερ αντιθέτως προχώρησε απλά σε μια «χλιαρή» δήλωση αποδοκιμασίας, λέγοντας πως θα ήθελε να μπει ένα τέλος στο ρατσιστικό καθεστώς.

Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία δείχνουν ακόμα ότι η Θάτσερ ελάχιστα προσπάθησε να σταματήσει το κύμα μποϋκοτάζ στους αγώνες της Κοινοπολιτείας, που έφτασε στο σημείο να συμπεριλαμβάνει την Ινδία και 31 ακόμα χώρες.

Λόγω του μποϋκοτάζ η διοργάνωση των αγώνων σύντομα αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες η Θάτσερ αρνήθηκε να αντιμετωπίσει ζητώντας χρηματοδότηση από χορηγούς. Κάτι που έκανε ο εκδότης Robert Maxwell, ο οποίος παρενέβη για να «σώσει τους αγώνες», κάτι που έκανε δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός και πείθοντας τον πρόεδρο ενός ιδρύματος των Ιαπώνων ιδιοκτητών ναυπηγείων να δωρίσει 300 εκατ. γιεν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10