search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:11
MENU CLOSE

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ κρύβει τις γερμανικές του ρίζες – Παριστάνει ότι κατάγεται από την Σουηδία

20.02.2016 09:29
Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες του Σογιουζ και βρήκαν έναν κόσμο ...αρκετά διαφορετικό (photo) - Media

«Ο πατέρας μου δεν ήταν Γερμανός, οι γονείς του ήταν Γερμανοί…, Σουηδοί…, τέλος πάντων ήταν απ’ όλη την Ευρώπη».

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κρύβει την γερμανική καταγωγή του. Στην πραγματικότητα η ιστορία της οικογένειάς του είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ακόμα και το αμερικανικό. Και πολύ ενδιαφέρουσα!

Ο Τραμπ κατάγεται από Γερμανούς μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική άφραγκοι. Τα κατάφεραν γρήγορα με σκληρή δουλειά, ακόμη σκληρότερο οπορτουνισμό και αμφίβολες πρακτικές.

Ο παππούς του Τραμπ, Φρίντριχ Τραμπ, έφτασε στην Αμερική από το χωριό Κάλσταντ της Γερμανίας το 1885, σε ηλικία 16 ετών. Αρχικά δούλεψε για κάποια χρόνια στην Ν. Υόρκη ως κουρέας και λίγο μετά έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση.

Πήγε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, σε μια μικρή πόλη μεταλλωρύχων και άνοιξε ένα ρεστοράν που διέθετε στους πελάτες του και… γυναίκες, στα πίσω δωμάτια.

Βελτιώνοντας έτσι τα οικονομικά του, ο παππούς Τραμπ επέστρεψε στην Γερμανία και παντρεύτηκε με την Ελίζαμπεθ Κράιστ. Έφυγαν μαζί για την Αμερική αλλά μετά από προτροπές της επίσης Γερμανίδας συζύγου του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Όμως, οι γερμανικές αρχές δεν τους επέτρεψαν τον επαναπατρισμό επειδή ο Φρίντριχ Τραμπ είχε αποφύγει να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Έτσι ο παππούς και η γιαγιά του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, μόνιμα πια, στην Αμερική. Στη Ν. Υόρκη το 1905 γεννήθηκε ο πατέρας του Ντόναλντ, ο Φρεντ Τραμπ.

Ο παππούς Φρίντριχ πέθανε από ισπανική γρίπη το 1918 σε ηλικία μόλις 49 ετών. Πρόλαβε, όμως, να αφήσει ένα κομπόδεμα στην οικογένειά του που το χρησιμοποίησε για να στήσει μια μικρή εταιρία. Η εταιρία λεγόταν E. Trump & Son και ασχολείτο με κτηματομεσιτικά.

Μετά το 1923, όταν ο ορφανός Φρεντ τέλειωσε το σχολείο, άρχισε να δουλεύει στις κατασκευές. Στο μεταξύ, στην Αμερική, λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε ένα διάχυτο κλίμα έντονου αντιγερμανισμού. Ο Φρεντ Τραμπ, συνειδητοποιώντας ότι το γεγονός πως ήταν παιδί Γερμανών τού δημιουργούσε διάφορα εμπόδια, άρχισε να παριστάνει ότι οι γονείς του ήταν Σουηδοί. Το συγκεκριμένο “παραμύθι” το υιοθετεί και ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με την Γκουέντα Μπλερ, συγγραφέα του βιβλίου για τις τρεις γενιές Τραμπ, ο Ντόναλντ ήταν το αγαπημένο παιδί του πατέρα του. Μάλιστα λέγεται ότι ο πατέρας, Φρεντ Τραμπ έδωσε ιδιαίτερα κυνική ανατροφή στα πέντε παιδιά του και, ειδικά όσον αφορά στους τρεις γιους του, τους έμαθε να είναι «killers».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς θεωρεί ότι οι γερμανικές του ρίζες δεν βοηθούν την πολιτική του καριέρα και την υποστήριξη από πιθανούς χρηματοδότες. Έτσι συνέχισε την ιστορία του πατέρα του, γράφοντας αναλήθειες ακόμα και στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Trump, The Art of The Deal», ότι δηλαδή ο πατέρας του ήταν σουηδικής καταγωγής.

Επειδή, όμως, τίποτα δεν κρύβεται για πάντα, υποψιασμένοι δημοσιογράφοι έχουν φροντίσει κατά καιρούς να τον … «γλεντήσουν». Πριν χρόνια, σε μια συνέντευξη στο Vanity Fair όταν ο δημοσιογράφος επέμενε ότι η καταγωγή του ήταν γερμανική, ο Τραμπ, μη θέλοντας να το παραδεχτεί αλλά μη βρίσκοντας και κάτι ευφυέστερο να πει, απάντησε «Ο πατέρας μου δεν ήταν Γερμανός, οι γονείς του ήταν Γερμανοί…, Σουηδοί…, τέλος πάντων ήταν απ’ όλη την Ευρώπη».

Το γερμανικό χωριό απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια Τραμπ, το Κάλσταντ έχει κι άλλους διάσημους όπως την οικογένεια Heinz, που ίδρυσε την αυτοκρατορία της κέτσαπ.

Πάντως, πριν λίγα χρόνια ο Τραμπ «ξεχάστηκε» για πρώτη φορά. Η Γερμανίδα παραγωγός ταινιών Σιμόν Βέντελ από το Κάλσταντ επισκέφθηκε τον Τραμπ στα πλαίσια ντοκιμαντέρ που έφτιαχνε με τίτλο «Οι Βασιλιάδες του Κάλσταντ». Αρχικώς ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αλλά όταν του έδειξε φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς του, αλλά και του σπιτιού τους στην Γερμανία ο Τραμπ ενθουσιάστηκε. Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται να λέει πόσο αγαπάει το Κάλσταντ και, στα γερμανικά, «Ich bin ein Kallstädter». Κατά το Ich Bin ein Berliner (είμαι ένας Βερολινέζος).

Πληροφοριακά, στο παρελθόν υπήρξαν δυο Αμερικανοί πρόεδροι που ήταν γερμανικής καταγωγής. Μπορεί κι εκείνοι να μην «διαφήμιζαν» την γερμανική τους καταγωγή, μια που ίσως δεν διευκολύνει έναν πολιτικό να κάνει καριέρα σε μια χώρα όταν έχει ρίζες από άλλη, πολύ περισσότερο από την Γερμανία και ειδικά σε εποχές κοντά στους δυο παγκόσμιους πολέμους, όμως δεν έφτασαν σε σημείο να παραμυθιάζουν για την  καταγωγή τους εφευρίσκοντας φανταστικές.  

Πρόκειται για τον Αιζενχάουερ (Dwight Eisenhower, πρόεδρος 1953-1961), η οικογένεια του οποίου αρχικώς λεγόταν Eisenhauer με καταγωγή από το Κάρλσμπρουν της Γερμανίας και τον Χούβερ (Herbert Hoover, πρόεδρος 1929-1933), που η οικογένειά του λεγόταν Huber και καταγόταν από το Μπάντεν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07