search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:21
MENU CLOSE

Άσαντ: Έτοιμος για ανακωχή-Να μην την εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες

21.02.2016 10:58
Άσαντ:  Έτοιμος για ανακωχή-Να μην την εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες - Media

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος για μια ανακωχή, υπό τον όρο ότι οι “τρομοκράτες” δε θα χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των εχθροπραξιών προς όφελος τους, αλλά και οι χώρες που τους υποστηρίζουν, θα πάψουν να το κάνουν.

 

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος για μια ανακωχή, υπό τον όρο ότι οι “τρομοκράτες” δε θα χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των εχθροπραξιών προς όφελος τους, αλλά και οι χώρες που τους υποστηρίζουν, θα πάψουν να το κάνουν.

Τα σχόλια του Άσαντ έγιναν την ίδια ώρα που η συριακή αντιπολίτευση δήλωνε ότι συμφωνούσε στην πιθανότητα “προσωρινής ανακωχής” υπό την προϋπόθεση εγγυήσεων ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα σταματούσαν τις επιθέσεις, με πάραλληλη άρση των αποκλεισμών, αλλά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε ολόκληρη τη χώρα.

“Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις, ωστόσο το ζήτημα αυτό, συνδέεται με πιο σημαντικούς παράγοντες…, όπως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ανακωχή, προς όφελος τους, οι τρομοκράτες, αναβαθμίζοντας τις θέσεις τους,” δήλωσε ο Άσαντ στην ισπανική εφημερίδα “El Pais,” στη διάρκεια συνέντευξης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η οποιαδήποτε ανακωχή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι “άλλες χώρες και ειδικά η Τουρκία, δε θα μπορούν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες, αλλά και όπλα ή οποιουδήποτε τύπου διοικητική υποστήριξη,” τόνισε ο Άσαντ.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει ως “τρομοκράτες,” όλους τους αντάρτες που μάχονται κατά του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Η Τουρκία και άλλες σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις, όπως και χώρες της Δύσης, έχουν υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου, ενισχύονται από το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και την οργάνωση Χεχμπολάχ του Λιβάνου.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν αποτύχει, ενώ ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γενεύη, διεξάγεται υπό την προεδρία της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στη διάσκεψη για τη Διεθνή Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε την εφαρμογή πλαισίου διακοπής των εχθροπραξιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Η κατάπαυση του πυρός είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί μία εβδομάδα μετά, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Ο Άσαντ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει “να μάχεται την τρομοκρατία,” στη διάρκεια διεξαγωγής των ειρηνευτικών συνομιλιών, με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη, όλης της χώρας.

Ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε στην El Pais, ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται κοντά στον πλήρη επανέλεγχο της πόλης του Χαλεπίου, στα βόρεια της Συρίας, ενώ προωθούνται κατά του Ισλαμικού Κράτους, προς τη Ράκκα.

Μετά την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της Συρίας, το επόμενο βήμα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα προετοιμάσει την υιοθέτηση νέου συντάγματος, αλλά και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών,” τόνισε ο Άσαντ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:21