search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:23
MENU CLOSE

Έπιασαν λαθραία παραγωγής ΣΕΚΑΠ

26.11.2009 13:27
Έπιασαν λαθραία παραγωγής ΣΕΚΑΠ - Media

Μια πολύ μεγάλη παρτίδα λαθραίων τσιγάρων εντόπισε τη Δευτέρα το ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) στον Ασπρόπυργο και… δεν ξέρουμε αν το γνωρίζει η Κατερίνα Μπατζελή, πάντως στα νέα της καθήκοντα προστίθεται κι ένας μεγάλος πονο κέφαλος που ακούει στο όνομα «λαθρεμπόριο τσιγάρων».

Μια πολύ μεγάλη παρτίδα λαθραίων τσιγάρων εντόπισε τη Δευτέρα το ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) στον Ασπρόπυργο και… δεν ξέρουμε αν το γνωρίζει η Κατερίνα Μπατζελή, πάντως στα νέα της καθήκοντα προστίθεται κι ένας μεγάλος πονο κέφαλος που ακούει στο όνομα «λαθρεμπόριο τσιγάρων».

Συγκεκριμένα, σε αποθήκη στη θέση Γκόριτσα Ασπροπύργου η Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών ανακάλυψε 2.800 κιβώτια (861.000 πακέτα) αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα έφεραν την ένδειξη «export only», δηλαδή ήταν αδασμολόγητα (χωρίς την ταινία όπου αναγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης), όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα που προορίζο νται για αφορολόγητες αγορές σε άλλες χώρες (Duty Free).

Μόνο που τα τσιγάρα βρέθηκαν σε ελληνική αποθήκη και το μεγάλο ζήτημα είναι ότι το κατασχεθέν εμπόρευμα ήταν παραγωγής της ΣΕΚΑΠ (συγκεκριμένα BF και Cooper), της ελληνικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, η οποία είναι κρατική και υπάγεται στο υπουρ γείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόεδρός της είναι ο υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Νίκος Παππάς.

Η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντιστοιχεί σε δασμούς ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος των κατασχεθέντων ήταν παραγωγής μεγάλης ελληνικής καπνοβιομηχανίας. Στην ίδια επι χείρηση της υπηρεσίας κατασχέθηκε βαν με πλαστές γερμανικές πινακίδες.

Το ερώτημα είναι πώς αφορολόγητα τσιγά ρα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας περνούν στα χέρια λαθρεμπόρων, οι οποίοι, αφού τα τσιγάρα έχουν κανονικά και με τον νόμο εξαχθεί προς άλλες χώρες, εν συνεχεία τα επανεισάγουν χωρίς νόμιμα παραστατικά και τα διαθέτουν λαθραία στην ελληνική αγορά. Προφανώς η υπόθεση αυτή έχει πολύ χρήμα, αφού, όπως είδαμε, για μία μόνο παρτίδα οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε δύο εκατ. ευρώ.

Για να στηθεί δε μια τέτοια χοντρή μπίζνα, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα, στο οποίο θα πρέπει να εμπλακούν, πέραν των άλλων, αντιπρόσωποι, έμποροι και διανομείς.

Να σημειωθεί ότι για τη ΣΕΚΑΠ, η οποία και στο παρελθόν έχει απασχολήσει με παρό μοια υπόθεση τις αρχές, αντιπρόσωπός της για τη φίρμα τσιγάρων Cooper είναι ο Σάκης Καρατζούνης, παλαιός ποδοσφαιρικός παρά γοντας των Τρικάλων, του οποίου το όνομα έχει και άλλοτε εμπλακεί σε λαθρεμπορία τσιγάρων.

Άραγε έχει ενημερωθεί η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή; Αν ναι, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση, η οποία χρειάζεται ένα γερό ξεκαθάρισμα, αφού το λαθρεμπόριο τσιγάρων στερεί μια τεράστια πηγή εσόδων από το κράτος; Αν,επιπλέον, υπάρχει εμπλοκή της ίδιας της ΣΕΚΑΠ, υποψία που σέρνεται εδώ και χρόνια, τότε το ίδιο το κράτος κλέβει τον… εαυτό του και κατ’ επέκταση τον κάθε φορολογούμενο που καλείται να σφίξει το ζωνάρι για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες της οικονομίας!

Κατερίνα, πάρε τ’ όπλο σου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18