search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20
MENU CLOSE

Ποιες καταθέσεις είναι εγγυημένες σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα

22.02.2016 17:35
Ποιες καταθέσεις είναι εγγυημένες σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα - Media

Μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα- είναι εγγυημένες οι καταθέσεις σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών

 

Μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα- είναι εγγυημένες οι καταθέσεις σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ενσωματώνει πλήρως την πανευρωπαϊκή οδηγία 2014/49 (ΕΕ των 28).

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, το ΤΕΚΕ είναι πλέον ο αποκλειστικός φορέας του ελληνικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που κάποια τράπεζα οδηγηθεί σε εκκαθάριση: Το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του (ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών). Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης το συνολικό ύψος των καταθέσεων συμψηφίζεται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του καταθέτη προς την τράπεζα.

Όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται ως χωριστή κατάθεση.

Για παράδειγμα, αν οι καταθέτες Α και Β έχουν κοινό λογαριασμό ύψους 150.000 ευρώ, ο κάθε καταθέτης θα αποζημιωθεί για το ποσό των 75.000 ευρώ. Αν, ωστόσο, ο καταθέτης Α διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, π.χ. 50.000 ευρώ, τότε ο καταθέτης Β θα αποζημιωθεί για 75.000 ευρώ και ο Α για 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το όριο των 100.000 ευρώ είναι ανά καταθέτη ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ένας καταθέτης με λογαριασμό σε δύο τράπεζες ύψους 100.000 ο καθένας, θα αποζημιωθεί συνολικά για το ποσό των 200.000 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση προστατεύονται με πρόσθετο όριο 300.000 ευρώ καταθέσεις -και για διάστημα μέχρι 6 μηνών- που προέρχονται από πώληση κατοικίας ή οικοπέδου, από καταβολή εφάπαξ ή και περιοδικών παροχών λόγω συνταξιοδότησης, από καταβολή αποζημίωσης λόγω απόλυσης, από καταβολή ασφαλιστικών παροχών, από κληρονομιά.

Παραμένει στα 30.000 ευρώ το ανώτατο όριο κάλυψης επενδυτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται της προστασίας και της εγγύησης του ΤΕΚΕ:

• Οι καταθέσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

• Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

• Οι καταθέσεις των δημοσίων αρχών.

• Οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για ίδιο λογαριασμό.

• Τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Οι καταθέσεις του ΤΕΚΕ.

• Οι καταθέσεις των οποίων η ταυτότητα κατόχου ή δικαιούχου δεν έχει επαληθευθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:19