search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:00
MENU CLOSE

Για υπεξαίρεση μισού εκατ. ευρώ κατηγορεί το ΤΑΙΠΕΔ η Εισαγγελία Διαφθοράς – «Ανυπόστατες οι κατηγορίες» απαντά το Ταμείο

23.02.2016 13:43
ΤΑΙΠΕΔ: Πότε θα γίνουν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις - Media

Για υπεξαίρεση ποσού που αγγίζει τις 500.000 ευρώ κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Για υπεξαίρεση ποσού που αγγίζει τις 500.000 ευρώ κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης, παρακρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ τόκοι περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο από το συνολικό αντίτιμο για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν «ανυπόστατες» τις κατηγορίες, σημειώνοντας πως το Ταμείο, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα, τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό τού ΤΑΙΠΕΔ.

Την απόδοση αυτή (τόκους), σύμφωνα με τους κύκλους του Ταμείου, αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα. Ωστόσο, ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ παραπέμπουν, εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011,

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.

β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.

γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.

δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:

α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.

γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

παρ. 14

14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24