search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00
MENU CLOSE

Δυσαρέσκεια Τσίπρα και διαβήματα για τις μονομερείς αποφάσεις χωρών στο προσφυγικό

24.02.2016 06:32
Δυσαρέσκεια Τσίπρα και διαβήματα για τις μονομερείς αποφάσεις χωρών στο προσφυγικό - Media

Τη δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

 

Τη δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε, ο οποίος αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν μπορεί μια χώρα να αποφασίζει για όλους» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν γίνεται μια ομάδα χωρών και μάλιστα κάποιες χωρίς καν να είναι μέλη της Ένωσης να αποφασίζουν για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς της Ευρώπης», επεσήμανε. Αναφερόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Μαρκ Ρούτε, πάντως, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πιέζει ασφυκτικά την Αυστρία ώστε να χαλαρώσει την πολιτική της και από τη Διάσκεψη με τις χώρες των Βαλκανίων να προκύψει μια όχι σκληρή απόφαση για την Ελλάδα». 

Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη

Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό.

Σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ’ αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Εξάλλου, προσθέτει, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία 

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Ελλάδα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της. Το διάβημα επέδωσε χθες, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή, επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και το όνομα της ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη, προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00