search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:43
MENU CLOSE

Έρχονται οι λυπητερές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1905
25-02-2016
27.02.2016 04:00
pn25002eforia.jpg
Τον Μάρτιο ξεκινούν τελικά οι φορολογικές δηλώσεις έπειτα από έγκριση που πήραμε από το κουαρτέτο… Η καθυστέρηση οφείλεται στις κοινές δηλώσεις των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Τον Μάρτιο ξεκινούν τελικά οι φορολογικές δηλώσεις έπειτα από έγκριση που πήραμε από το κουαρτέτο… Η καθυστέρηση οφείλεται στις κοινές δηλώσεις των ομόφυλων ζευγαριών.
 
Επίσης παρά τους σχεδιασμούς να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από 1ης Φεβρουαρίου και παρότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έδωσε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, τελικά η έναρξη της υποβολής του Ε1 θα κρατήσει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες πριν από την υποβολή των δηλώσεων.
 
Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο νομοσχέδιο, οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται, θα προστεθούν – με μορφή τροπολογίας πιθανότατα – στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για την κλίμακα φόρου εισοδήματος του 2016, τους αγρότες, τα ενοίκια κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ώς τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου – και αυτό επίσης μόνο με άλλο νόμο μπορεί να αλλάξει.
 
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν με νόμους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
 
1. «Τεχνικά» προβλήματα, όπως:
 
♦ Ποιος είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας – γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει τη διαδικασία ορισμού του υπόχρεου, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. 
 
♦ Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για τη δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε στη φόρμα δήλωσης Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ή να μείνει «κλειδωμένος» και ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί απολύτως τίποτε.
 
2. Φορολογικές διατάξεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με την τρόικα, όπως:
 
♦  Αν θα απαλλαγούν τελικώς από τα τεκμήρια οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά ή περιστασιακά εισοδήματα (π.χ. για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» κ.λπ.). 
 
♦ Να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα (στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου) σε έως και οκτώ δόσεις ανά μήνα, με τελευταία τον Δεκέμβριο. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:42