16/10/2019 01:39:49
27.2.2016 / ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1905 στις 25-02-2016

Σειρήνες σε Αιγαίο και κάμπο

Σειρήνες σε Αιγαίο και κάμπο - Media

 

Παρά τα ανοιχτά μέτωπα στα οποία το ΚΚΕ παρεμβαίνει (αγροτικό, προσφυγικό), δεν σταματούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέουν το «χθες» με το «σήμερα» του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Μια τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σπόρτινγκ, το περασμένο Σάββατο, αποδεικνύοντας πως το ΚΚΕ παραμένει το μοναδικό κόμμα που, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να γεμίσει ένα γήπεδο μόνο με τη νεολαία του. 
 
Στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το πρώτο συνέδριο της ΚΝΕ μίλησε ο πρώτος γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Γόντικας, αλλά και ο σημερινός Νίκος Αμπατιέλος, ενώ παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι όσοι έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη θέση (Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιόνης), εκτός από τον Γιώργο Γράψα (γραμματέα της ΚΝΕ που αποχώρησε μαζί με την πλειοψηφία της οργάνωσης το 1989, σχηματίζοντας μετέπειτα το ΝΑΡ), ο οποίος «έφυγε» νωρίς, μόλις στα 47 του χρόνια, το 2000, αλλά και τον γνωστό δημοσκόπο Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος όμως είχε παραβρεθεί ως προσκεκλημένος στην έναρξη του τελευταίου συνεδρίου του ΚΚΕ, το 2013. 
 
Κλιμακώνεται το αγροτικό
 
Αφήνοντας πίσω τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και περνώντας στα θέματα που... καίνε, το ΚΚΕ κάλεσε τους αγρότες με αφορμή τη συνάντηση μερίδας τους με τον πρωθυπουργό «να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις και να οργανώσουν την πάλη τους». Μπορεί να μην ήταν αυτό που τελικά ξεσήκωσε τους αγρότες, όμως λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ξεπήδησαν σε όλη την Ελλάδα και νέα μπλόκα, καθώς οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. 
 
Η Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων εκτιμά πως ο αγώνας των αγροτών έχει ήδη θετική έκβαση με την καθυστέρηση της κατάθεσης του ασφαλιστικού, που η κυβέρνηση σχεδίαζε να το φέρει στη Βουλή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, και ζητά τώρα, με τη σειρά της, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θεωρώντας πως εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των μπλόκων.
 
Ωστόσο το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη «συμμαχία των προθύμων», όπως την ονόμασε ο Βαγγέλης Μπούτας, φανερώνει τα αντικειμενικά όρια για συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Όλα πάντως δείχνουν πως η σύγκρουση θα κορυφωθεί όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο, με συντονισμένες κινητοποιήσεις μισθωτών - αγροτών - ελεύθερων επαγγελματιών, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει. 
 
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με Τουρκία και Γερμανία για αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις και σειρά αντιδράσεων. 
 
Το ΚΚΕ εκτιμά πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σήμερα εμφανίζονται ως προστάτιδες, είναι οι ίδιες που δημιούργησαν το προσφυγικό κύμα και σήμερα το χρησιμοποιούν ως αφορμή για να «πατήσουν» στο Αιγαίο. «Η συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή συνδέεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και τη νέα επέμβαση στη Λιβύη», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, που από κοινού με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη πραγματοποιεί σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας (6 μ.μ.) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.