25/01/2021 00:49:26
26.4.2011

Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα - Media

Στο 10,5% αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο 2007-2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναθεωρούνται επί τα χείρω λόγω αναταξινόμησης των δημοσίων επιχειρήσεων, αναθεωρήσεως των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, αναταξινόμησης του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, τακτοποίησης των εισπράξεων και των πληρωμών των φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως στα κατάλληλα έτη, καταγραφής συμφωνιών ανταλλαγών εκτός αγοράς (Off-market swaps), αλλά και από την επανεκτίμηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα. Έτσι, το έλλειμμα του 2010 διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 10,5% του ΑΕΠ ή 24,6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 9,6% του ΑΕΠ ή 22,2 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω αναθεώρηση δημιουργεί την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για εφέτος, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν εντός των επομένων ημερών και θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Τέλος, η Eurostat αναμένεται να επισημάνει πως παρά τις αναγνωρισμένες βελτιώσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα ως προς την συμμόρφωση με τους λογιστικούς κανόνες και την πληρότητα και την ποιότητα ορισμένων από τις παρεχόμενες στατιστικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα με βάση την εμπειρία στην περίπτωση της Ελλάδος και τις παρατηρήσεις του ευρωπαϊκού συμβουλευτικού φορέα για την διακυβέρνηση στον τομέα της στατιστικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει το προσεχές διάστημα ανακοίνωση με αντικείμενο τα θέματα συστημικού κινδύνου στα εθνικά στατιστικά συστήματα και την ανάπτυξη μιας προσεγγίσεως βάσει κινδύνου για τα στοιχεία της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.