search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:21
MENU CLOSE

29 Φεβρουαρίου: Oι άγνωστες παραδόσεις της ημέρας

29.02.2016 09:25
29 Φεβρουαρίου: Oι άγνωστες παραδόσεις της ημέρας  - Media

Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και σήμερα ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28.

 

Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και σήμερα ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28. Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προέκυψε από την απόκλιση του ισχύοντος γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο.

Η επιπλέον μέρα του έτους  χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την ανάγκη για ένα δίσεκτο έτος και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι την εφάρμοσαν, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας  μετέβαλε για πρώτη φορά το ρωμαϊκό σεληνιακό ημερολόγιο.

Η πρόσθετη μέρα αυτή ή leap day όπως ονομάζεται στα αγγλικά, έχει δημιουργήσει ανά τους αιώνες ορισμένες παραδόσεις που έχουν έρθει μέχρι τις μέρες μας. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς είναι:

 Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου. Η πιο γνωστή παράδοση για τη σημερινή μέρα έρχεται από την Ιρλανδία όπου η 29η Φεβρουαρίου είναι η μέρα όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους συντρόφους τους. Η παράδοση αυτή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Παράδοση που συνδέθηκε με την προηγούμενη είναι και αυτή που ακολουθεί. Το 1288 οι Σκοτσέζοι ψήφησαν νόμο, οποίος υποχρέωνε τον άντρα που θα απέρριπτε πρόταση γάμου στις 29 Φλεβάρη, να αγοράσει 12 ζευγάρια γάντια για την γυναίκα ώστε αυτή να κρύψει την «ντροπή» του γυμνού από βέρα χεριού της.

Επίσης, έχει καθιερωθεί να γίνονται πάρτυ αυτή τη μέρα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπλέον μέρα στο έτος. Μάλιστα, στην Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα την μέρα αυτή οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους άντρες να χορέψουν μαζί τους και όχι το αντίθετο.

Όσοι έχουν γεννηθεί αυτή τη μέρα μπορούν να μπουν σε λέσχη αποκλειστικά για άτομα που έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου. Η λέσχη ονομάζεται “Honor Society of Leap Year Day Babies”

Στην Ελλάδα, πάντως, τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα και γενικά στα δίσεκτα έτη καθότι τα θεωρούν γρουσούζικα.

Τέλος, η 29η Φεβρουαρίου, ως σπάνια μέρα η ίδια, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών. Σημειώνεται πως περίπου 7.000 ασθένειες θεωρούνται σπάνιες, 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20