search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:50
MENU CLOSE

Κατά της αναδιάρθρωσης συνεχίζουν να τάσσονται ΕΕ και ΕΚΤ

26.04.2011 13:18
Κατά της αναδιάρθρωσης συνεχίζουν να τάσσονται ΕΕ και ΕΚΤ - Media

Σε δηλώσεις του τόσο ό πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επεσήμαναν για ακόμα μία φορά ότι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θεωρείται «εξυπηρετήσιμο».

Σε δηλώσεις του τόσο ό πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επεσήμαναν για ακόμα μία φορά ότι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θεωρείται «εξυπηρετήσιμο».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα εφημερίδα De Standaard τόνισε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη».

Από την πλευρά του ο κ. Τρισέ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της πολιτικές. Αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΔΝΤ, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται».

Αναφορικά με το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και για το αν έχει τεθεί κάποιο ποσοτικό ή χρονικό όριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι και αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο.

Παράλληλα, ο Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της το συντομότερο δυνατόν» και συμπλήρωσε ότι «δεν νομίζω ότι θα επιτύχει στη στρατηγική προσαρμογής χωρίς μία αναδιάρθρωση στο μέλλον, πιθανότατα στο εγγύς μέλλον».

Επιπλέον, ο κ. Φελντ ανέφερε ότι  Γερμανός «οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στη Γερμανία είναι διχασμένοι και η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία τέτοια κίνηση αναδιάρθρωσης. Η έκθεσή των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο, και άρα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να διαχειριστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24