search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:52
MENU CLOSE

«Παρτάκηδες» οι Ευρωπαίοι

26.11.2009 13:57

Με τον φόβο της πανδημίας της νέας γρίπης να εξαπλώνεται, μαζί με τα κρούσματα, σ’ όλο τον κόσμο και με τους Ευρωπαίους να τρέχουν να εμβολιαστούν μπας και τη… σώσουν, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει χωρίς εμβόλια για τη γρίπη αλλά και για άλλες μολυσματικές ασθένειες τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας.

Με τον φόβο της πανδημίας της νέας γρίπης να εξαπλώνεται, μαζί με τα κρούσματα, σ’ όλο τον κόσμο και με τους Ευρωπαίους να τρέχουν να εμβολιαστούν μπας και τη… σώσουν, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει χωρίς εμβόλια για τη γρίπη αλλά και για άλλες μολυσματικές ασθένειες τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας.

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των πληθυσμών των φτωχών χωρών, με τα εμβόλια που προορίζονται τόσο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης όσο και για την αντιμετώπιση άλλων μολυσματικών ασθενειών, έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης στην προηγούμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή προφορική ερώτηση που είχε υποβάλει προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σαρλς Γκέρνενς.

Με εξαίρεση την «Ελευθεροτυπία» (23 Οκτωβρίου 2009), που ανέδειξε ειδησεογραφικά το γεγονός, κανένα από τα ημεδαπά ΜΜΕ δεν… καταδέχθηκε να ασχοληθεί σε βάθος μ’ αυτό το θέμα, που αποτελεί ισχυρό ράπισμα στον ανθρωπισμό που θέλουν να δείχνουν ότι έχουν οι κατά τα άλλα πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.

Παρόντος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Ολ Μπαρντ, ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης», παρ’ ότι, όπως υπενθύμισε, οι φτωχές χώρες είναι εκείνες που παρέχουν κάθε χρόνο στις χώρες του πολιτισμένου δυτικού κόσμου δείγματα ιών γρίπης για την παραγωγή των αναγκαίων εμβολίων.

 

Όνειδος η φυματίωση

Ο ευρωβουλευτής Γκέι Μίτσελ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποκάλυψε ότι οι μισοί ασθενείς που πάσχουν από AIDS στην υποσαχάρια Αφρική θα προσβληθούν από φυματίωση επειδή δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εμβόλια.

Τα υλικά για τα εμβόλια που παράγονται προκειμένου να προστατεύουν τους εύπορους πολίτες προέρχονται από τις φτωχές χώρες, στις οποίες έχουμε το θράσος να τα… πουλήσουμε, τόνισε ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

1 Πέρα από την ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση των φτωχών χωρών σε εμβόλια γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, η Ε.Ε. θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου, οι οποίοι είναι σχεδόν πάντα πιο εκτεθειμένοι σε ασθένειες, θα έχουν την ευκαιρία που εμείς στη Δύση θεωρούμε δεδομένη για να προστατευθούν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

2 Η φυματίωση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της ανισότητας που υπάρχει στον τομέα πρόσβασης σε εμβόλια μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην Ευρώπη τα παιδιά υποβάλλονται συστηματικά σε εμβολιασμούς BCG, που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το 80%. Αυτό έχει αποτέλεσμα η φυματίωση στην Ευρώπη να μην είναι πλέον απειλή.

Αντιθέτως, στις φτωχές χώρες, όπου θα μπορούσαν σε ποσοστό 26% ν’ αποφευχθούν θάνατοι από φυματίωση αν υπήρχε δυνατότητα εμβολιασμού του πληθυσμού, έχει αποστερηθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα εμβόλια. Η επίδραση της φυματίωσης στις χώρες αυτές επιτείνεται από το γεγονός ότι είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος αερομεταφερόμενη που απλώνεται εύκολα σε περιορισμένους χώρους, όπως στις άθλιες παραγκουπόλεις, φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλά αναπτυσσόμενα έθνη.

3Οι θάνατοι από ιλαρά στην Αφρική μειώθηκαν κατά 90% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2006 χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού τα οποία υποβοήθησε η Ε.Ε., αλλά το 50% των ασθενών με AIDS στην υποσαχάρια Αφρική που θα αναπτύξει φυματίωση, θα πεθάνει εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στο απαραίτητο εμβόλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:50