search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:53
MENU CLOSE

Περικοπή αφορολόγητου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1906
03-03-2016
05.03.2016 04:00
pod_0303_032_cmyk.jpg

Mείωση ακόμη και κάτω των 9.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

 

Τη μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών κάτω ακόμη και από τα 9.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές, φέρνοντας σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση το ελληνικό επιτελείο!
 
Η απαίτηση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία στον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει ήδη διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών για το ύψος του, όπως και για τα μέτρα που απαιτούνται, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει αισθητά τον πήχη.
 
Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και των επιμέρους ρυθμίσεων του ασφαλιστικού αποτελούν το βασικό θέμα στα Eurogroup που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
 
Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό του 2016 στα 4 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετα μέτρα μέσα στη χρονιά, της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αντιτίθεται και επισημαίνει ότι το κενό κυμαίνεται στα 1,6 δισ. ευρώ, συγκλίνοντας έτσι αρκετά με την πλευρά των Ευρωπαίων.
 
Παρά ταύτα, όπως προαναφέραμε όμως, οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα είναι 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ).
 
Συγκεκριμένα, το θεωρούν υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα του ύψους των εισοδημάτων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές περικοπές των τελευταίων ετών.
 
Οι τεχνοκράτες των θεσμών προτείνουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.550 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος.
 
Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (δεν διευκρινίστηκε εάν ορίζουν συγκεκριμένο όριο), ώστε περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος.
 
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν πως τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν άμεσα, με βεβαιότητα και σε μόνιμη βάση, δεδομένου μάλιστα ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
 
Σημειώνεται πως το αφορολόγητο μισθωτών – συνταξιούχων δεν εντάχθηκε στις αποκαλούμενες «κόκκινες γραμμές» επειδή ποτέ μέχρι τώρα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσής του.
 
Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το 2015, εισοδήματα μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ (κοντά στο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ) δηλώνει το 56,9% των μισθωτών – συνταξιούχων. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52