24/01/2020 04:02:51
26.11.2009

Η1Ν1: Γριπόλεξο για δυνατούς λύτες

Η1Ν1: Γριπόλεξο για δυνατούς λύτες - Media

Η υπόθεση της νέας γρίπης εί ναι εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε παράμετρος έχει και το ανάπο δο είδωλό της. Και κανείς δεν μπορεί πλέον να καταθέσει έναν έλλογο ισχυρισμό χωρίς να φοβάται ότι θα του τον κατεδαφίσουν η ειδησεογραφία και τα κρούσματα της επόμενης μέρας. Όταν οι ανα κοινώσεις εμπεριέχουν τις ευαίσθητες λέξεις: έγκυος, εντεκάχρονος, εφτάχρονη, καρδιοπα θής κ.λπ., ο όποιος αντίλογος παροπλίζεται...

Κατά τον ίδιο τρόπο είναι παρακινδυνευμένη και η υιοθέτηση συγκεκριμένης ιατρικής θέσης. Η ρετσινιά της συμμετοχής σε κάποιο λόμπι φι λο κάτι ή αντι κάτι καραδοκεί...

 

Εικόνα σου είμαι, γρίπη...

Όλα άρχισαν την περασμένη άνοιξη με έναν, αγνώστου πατρός, μεταλλαγμένο και άκρως με ταδοτικό ιό. Πρώτοι αποδέκτες της φυσικής και ψυχολογικής απειλής υπήρξαν οι κάτοικοι της υφηλίου. Ύστερα ενεπλάκησαν και γνωμοδότη σαν επί του θέματος, κατά μόνας ή στο πλαίσιο επιστημονικών κοινοτήτων, οι απανταχού ειδι κοί. Προκειμένου να μετατραπούν οι γνώσεις και η πείρα του παρελθόντος σε αμπούλες και ταμπλέτες ευρείας κατανάλωσης, χρειάστηκε να παρέμβουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαχείριση του θέματος κινητοποιήθηκαν οι κυ βερνήσεις. Προέβησαν – επισήμως – σε ιλιγγιώ δεις παραγγελίες. Το επικοινωνιακό κομμάτι το ανέλαβαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διαφημιστικές εταιρείες.

Δηλαδή η υπόθεση της νέας γρίπης είναι μι κρογραφία του παντός. Εμπερι έχει: τα δίπτυχα «ζωή θάνατος», επιστήμη και πρόοδος, εμπόριο και χρήμα, ψυχολογία της μάζας και ατομική ψυχολογία, πολιτική και επικοινωνία. Λαβύρινθος. Κι εδώ που τα λέμε, παραείναι αφελής ο ισχυρισμός ότι το παραπάνω ασυ νάρτητο σινάφι συμμετείχε ανιδιο τελώς σε μια παγκόσμια ορχήστρα αλτρουισμού και αθωότητας.

Στις παρυφές των όποιων δρά σεων αναπτύχθηκε λοιπόν και οχυ ρώθηκε αρκετός σκεπτικισμός. Κι άραγε μπορεί να ισχυριστεί κανείς αφοριστικά, ως άλλος Οβελίξ... «είναι τρελοί αυτοί οι αιρετικοί...»;

 

Υψηλόβαθμα μαύρα πρόβατα...

Μπορεί ο Κινέζος υπουργός Υγείας Khaw, o Σαουδάραβας ομόλογός του Al Rabeeah, o Μπαχρεϊνός Al Hemer και o Αιγύπτιος El Gabaly να σήκωσαν με γενναιότητα τα μανίκια τους μπρος στις κάμερες προκειμένου να μεταλλα χθούν σε ζωντανές αποδείξεις της φερεγγυό τητας των εμβολίων κατά του H1N1, υπάρχουν όμως και υπουργοί Υγείας που τοποθετήθηκαν στον αντίποδα αυτής της πολιτικοφαρμακευτι κώς ορθής στάσης.

Η υπουργός Υγείας της Πολω νίας Ewa Kopacz, για παράδειγ μα, γιατρός η ίδια, αρνήθηκε να συμμετάσχει έμμεσα ή άμεσα στην προώθηση των εμβολια σμών ανακοινώνοντας δημοσί ως πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της δεν την πείθουν για την ασφάλεια των σκευασμάτων και πως δεν της αρέσει γενικώς να ερ γάζεται υπό την πίεση κανενός!

Είπε επίσης ότι η συνήθης εποχική γρίπη είναι πιο επικίνδυ νη από τον Η1Ν1 κι ότι πάντοτε υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών των ευπα θών ομάδων, απλώς τα περασμένα χρόνια κανείς δεν τους έδινε τόση σημασία.

Πολύ πιο ακραία υπήρξε η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Υγείας της Φινλανδίας Dr Rauni Kilde, η οποία μίλησε δημοσίως για «βι ογενοκτονία» μέσω του εμβολίου. Ισχυρίστηκε ότι τα διαλύματα που καλούνται υπό την πίεση των συνθηκών να ρίξουν στον οργανισμό τους οι πολίτες του κόσμου θα αποδειχτούν μακροπρό θεσμα πιο επικίνδυνα από την ίδια τη γρίπη.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτή τη στιγμή τι θα προκαλέσουν τα εμβόλια στους πολίτες σε βάθος χρόνου. Το διάστημα των δοκιμών ήταν εντελώς ανεπαρκές. Φοβάμαι ότι κάποιοι θέλουν να μειώσουν αισθητά τον πληθυσμό της γης...». Και η λίστα των μαχητικών γυναικών δεν τελει ώνει εδώ... Έχασε τη δουλειά της την περασμένη εβδομάδα η διάσημη Σουηδή γιατρός Annika Dahlqvist επειδή αποκήρυξε την καμπάνια για την επίτευξη μαζικού εμβολιασμού και υποστή ριξε την άποψη πως υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να ενισχύσει κανείς τον εαυτό του ένα ντι του ιού Η1Ν1... «Από τη στιγμή που τα εμβόλια περιέχουν σκουαλένιο και υδράργυρο, δεν θα έπρεπε να διαφημίζονται τόσο πολύ από το ίδιο το κράτος. Υπάρχει πολλή διαφθορά στα υψηλά διαζώματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεί ας», είπε η γιατρός, η οποία εκπαραθυρώθηκε κακήν κακώς.

Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες με κύ ρος τήρησαν όλο αυτό το διάστημα παρεμφερείς στάσεις. Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι, παρά τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πολύ χλιαροί έναντι του εμβολίου (μόλις το 21% των Ευρωπαίων διά κειται θετικά). Κι έτσι γεννήθηκαν οι διαφημιστι κές καμπάνιες...

 

Επενδύσεις σε καιρό κρίσης

«Get a shot for protection» (Κάνε ένα εμβόλιο για προστασία), «Stop au virus de la grippe» (Στα ματήστε τον ιό της γρίπης) κ.λπ. Τα προωθητικά σποτάκια στις οικιακές οθόνες δίνουν και παίρ νουν. Σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Spiegel αναφέρθηκε ότι τα έξοδα για τις καμπάνιες υπέρ του εμβολίου της γρίπης ανά τον κόσμο ανέρχο νται στο ποσό των 3,2 δισ. δολαρίων. Και μιλάμε για την τρέχουσα, δεύτερη διαφημιστική φάση. Στο πρώιμο στάδιο η έμφαση είχε δοθεί στα θε τικά μηνύματα πρόληψης. Τώρα οι κυβερνήσεις ζητάνε σποτάκια στα οποία να υποβόσκει κίνδυνος και ανασφάλεια. Είναι πολλά τα εμβόλια, Άρη...

Παρά τα πρώτα περιστατικά αλλεργικών αντι δράσεων και θανάτων, παρά τις συζητήσεις πε ρί των επισφαλών ενισχυτικών ουσιών, παρά τις πρώτες απαγορεύσεις (το εμβόλιο της Baxter π.χ. απαγορεύτηκε στην Τσεχοσλοβακία), εμείς θα τα καταναλώσουμε. Οι κυβερνήσεις μάς διαβε βαιώνουν ότι τα ευεργετήματα από τη χρήση τους υπερτερούν των ενδεχόμενων συνεπειών...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.