search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:21
MENU CLOSE

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι του Brexit – Πως επηρεάζεται η σκακιέρα των ισορροπιών στην Ευρώπη

03.03.2016 19:41
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι του Brexit - Πως επηρεάζεται η σκακιέρα των ισορροπιών στην Ευρώπη - Media

Τι περιμένουν ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία από το βρετανικό δημοψήφισμα

 

Το Brexit δεν θα έχει μόνο τεράστιο οικονομικό κόστος για την Βρετανία αλλά για και την ΕΕ, αφού τυχόν απώλεια της Βρετανίας μπορεί να κοστίσει στην Ευρώπη ως και το 15% του ΑΕΠ της. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, όμως, φτάνουν πολύ πιο μακριά από την οικονομία.

Το Brexit θα έχει κι ένα βαρύτατο πολιτικό κόστος. Θα μπορούσε ακόμη και να διαλύσει το ίδιο το Ην. Βασίλειο. Η Σκωτία, που στην πλειοψηφία της είναι υπέρ της Ευρώπης, αντιτίθεται σε τυχόν Brexit. Σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την Ευρώπη, τότε είναι πολύ πιθανό οι Σκωτσέζοι να ξανακάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους. Και αυτή την φορά να αποσχιστούν από το Ην. Βασίλειο, με σκοπό να ενταχθούν στην ΕΕ ως ανεξάρτητη Σκωτία.

Ένα Brexit αναμένεται να δημιουργήσει επικίνδυνες αναταραχές στην Β. Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική διαδικασία για πάνω από δυο δεκαετίες βασίζεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι και η Ιρλανδία και η Βρετανία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιρλανδική κυβέρνηση, μάλιστα, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της καμπάνιας του “Ναι” για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, εξάλλου, γνωρίζουν ότι μια έξοδος της Βρετανίας θα αδυνάτιζε την ΕΕ που ήδη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όπως την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Η Ευρώπη θα ήταν σημαντικά φτωχότερη χωρίς την Βρετανία και η Γερμανική κυριαρχία θα μεγεθυνόταν. Οι δεσμοί της Ευρώπης με την Αμερική, εξάλλου, θα γινόντουσαν πιο αδύναμοι. Η Βρετανία, άλλωστε, είναι από τους βασικότερους ομφάλιους λώρους της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Το Brexit, λοιπόν, θα καθιστούσε δυσκολότερη την αποκατάσταση των τραυματισμένων σχέσεων Ευρώπης – ΗΠΑ και θα υπονόμευε τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, την οποία οι Αμερικανοί επιθυμούν σφόδρα.  

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι η απώλεια της Βρετανίας για την Ευρώπη θα σήμαινε ταυτόχρονα και απώλεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης και του πιο σημαντικού παίκτη εξωτερικής πολιτικής, κάτι που θα αποδυνάμωνε σοβαρά την θέση και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο.

Η ΕΕ αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό κομμάτι της πολιτικής και της ασφάλειας της Δύσης, είτε αφορά την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, είτε την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, είτε την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

Χωρίς την Βρετανία, η ΕΕ θα δυσκολευτεί στα διεθνή θέματα, σε μια επικίνδυνη ιστορικά συγκυρία και σε μια ταραχώδη γειτονιά, από την Συρία και την Β. Αφρική ως την Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι περίεργο το γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει με καλό μάτι το Brexit, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα όχι.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:20