search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:38
MENU CLOSE

Θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία οι μη Σύροι πρόσφυγες-Συμφωνία Τουσκ και Νταβούτογλου

03.03.2016 22:43
Θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία οι μη Σύροι πρόσφυγες-Συμφωνία Τουσκ και Νταβούτογλου - Media

Δεσμεύσεις πως η Τουκρία θα δέχεται την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα, ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νταβούτογλου.

 

Δεσμεύσεις πως η Τουκρία θα δέχεται την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα, ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νταβούτογλου.

Η συμφωνία μπορεί να μην είναι οριστική, όμως έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από Βερολίνο και Βρυξέλλες στην Τουκία, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της τελευταίας κάνει πίσω.

Δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων της Πέμπτης ανέφεραν στους Financial Times ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.

Στην ευαίσθητη τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα συμμετείχαν οι κ. Νταβούτογλου, Τουσκ και ο Φρανκ Τίμερμανς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι πιστεύει πως θα είναι σε θέση να «ανακοινώσει την επίτευξη προόδου στην επαναπροώθηση».

«Για πολλούς στην Ευρώπη, η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος φαίνεται να είναι ένας γρήγορος και εκτεταμένος μηχανισμός επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα» σημείωσε. «Θα παρέλυε το δίκτυα των διακινητών» σημείωσε.

Η Αγκυρα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια απότομη μείωση των ροών και θέλει η Ευρώπη να δεχτεί τους Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για να αποτραπεί το επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου την Πέμπτη δήλωσε ότι «είναι λάθος να αφήσουμε την προσφυγική κρίση μόνο στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Οποιαδήποτε τέτοιας μεγάλης κλίμακας προσφορά επανεγκατάστασης αναμένεται να κλείσει διμερώς με την Αγκελα Μέρκελ η οποία θα συναντηθεί με τον Νταβούτογλου την Κυριακή. Το Βερολίνο φλέρταρε με την ιδέα να συνδυάσει μέρος της όποιας μείωσης της παράνομης μετανάστευσης –μια υπόσχεση που θα μπορούσε να αφορά εκατοντάδες ή χιλιάδες- αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα κόλλησαν. Ορισμένοι διπλωμάτες περιμένουν επίσης ότι η Άγκυρα θα πιέσει για επιπρόσθετα δικαιώματα βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τουσκ θα δει τον Ερντογαν την Παρασκευή. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια «ήρεμη» (cool) στάση στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, δημιουργώντας υποψίες στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να καθυστερεί το χτύπημα στα κυκλώματα διακινητών.

Πάνω από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Αλλά με σχεδόν κλειστά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έχει προκύψει μια πιθανά επικίνδυνη συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια της χώρας, δημιουργώντας ανησυχίες ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα της Ευρώπης.

Αν και η Τουρκία έχει συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχει σπάνια χρησιμοποιηθεί στην 14χρονη ιστορία της. Σχεδόν 300 μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: euro2day.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:38