search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:25
MENU CLOSE

Διατροφικό crash test με εικόνες: Δείτε αν κάνετε τις σωστές επιλογές (Photos)

06.03.2016 10:37
Διατροφικό crash test με εικόνες: Δείτε αν κάνετε τις σωστές επιλογές (Photos) - Media

Ακόμη κι αν γνωρίζετε σε γενικές γραμμές ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες όχι, μπορεί να βρεθείτε κάποια στιγμή σε δίλημμα ανάμεσα σε δύο παρόμοιες επιλογές.

 

Ακόμη κι αν γνωρίζετε σε γενικές γραμμές ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες όχι, μπορεί να βρεθείτε κάποια στιγμή σε δίλημμα ανάμεσα σε δύο παρόμοιες επιλογές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η νίκη κρίνεται συχνά στα… σημεία, δηλαδή σε μικρές διαφορές στις θερμίδες, στην ποσότητα ζάχαρης ή στα λιπαρά.

Η διατροφολόγος Μαρκ Κίλικ επέλεξε μερικά συνήθη ζεύγη ώστε να αναδείξει τους διατροφικούς νικητές ανάμεσα σε δημοφιλή προϊόντα.

1. Χούμους vs. γουακαμόλε

Και οι δύο κρεμώδεις σάλτσες θεωρούνται σε υγιεινές. Το χούμους είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, άρα μας χορταίνει για περισσότερη ώρα, αλλά το γουακαμόλε έχει λιγότερες θερμίδες. Δύσκολη επιλογή!

Το γουακαμόλε όμως παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού. Παράλληλα, είναι πιο πλούσιο σε κάλιο και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

2. Σούσι vs. Σαλάτα με τόνο

Το λευκό ρύζι στο σούσι αποτελεί επεξεργασμένο υδατάνθρακα, άρα πυροδοτεί μια απότομη αυξομείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν είναι συχνές, τέτοιου είδους αυξομειώσεις συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Μια σαλάτα με τόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Το ελαιόλαδο που θα προσθέσουμε στη σαλάτα παρέχει σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπαρών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας αλλά και για να κρατήσουμε την πείνα μακριά για περισσότερες ώρες, οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του εντέρου και τα καλά λιπαρά προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Κρασί vs. μπύρα

Η μπύρα φημίζεται για το φούσκωμα που προκαλεί στην κοιλιά. Ούτως ή άλλως όμως το κρασί είναι πιο υγιεινό, αφού ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, οι οποίες καταπραΰνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

4. Δημητριακά vs. αβγό

Αρκετά είδη συσκευασμένων δημητριακών παράγονται από επεξεργασμένους σπόρους και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επομένως, η διατροφική τους αξία είναι μηδαμινή. Αντιθέτως, το αβγό αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών που ωφελούν τον εγκέφαλο.

5. Μπάρα δημητριακών vs. μαύρη σοκολάτα

Τόσο οι μπάρες δημητριακών όσο και η μαύρη σοκολάτα θεωρούνται ιδανικά σνακ όταν θέλουμε να φάμε κάτι στα γρήγορα αλλά δεν θέλουμε να επιλέξουμε κάτι πολύ παχυντικό. Στην περίπτωση της μπάρας δημητριακών, χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες, καθώς συχνά η ποσότητα ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών είναι μεγάλη.

Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα (κακάο τουλάχιστον 70%) αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μαγνησίου, επομένως βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία.

6. Χυμός vs. γάλα

Αν και το γάλα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, ευθύνεται συχνά για το ανεπιθύμητο φούσκωμα, καθώς αρκετά άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία στη λακτόζη. Καλή εναλλακτική αποτελεί στην περίπτωση αυτή το γάλα χωρίς λακτόζη, αλλά και ένας χυμός φρούτων. Εάν επιλέξετε το χυμό, προτιμήστε το φυσικό χυμό που θα φτιάξετε εσείς με φρούτα της επιλογής σας. Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη λύση, επιλέξτε έτοιμο χυμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21