search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:37
MENU CLOSE

Πόλεμος καναλιών-ΕΡΤ για την HD

28.04.2011 06:05
Πόλεμος καναλιών-ΕΡΤ για την HD - Media

γράφει ο Τυπικός

Τα θερμά επεισόδια μεταξύ της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας αλλά και για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, συνεχίζονται.

γράφει ο Τυπικός

Τα θερμά επεισόδια μεταξύ της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας αλλά και για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, συνεχίζονται.

Στα βέλη που εκτόξευσε η Digea , την περασμένη εβδομάδα κατά της ΕΡΤ με αφορμή την ανακοίνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ότι ξεκινά τις πιλοτικές μεταδόσεις σε HD, ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας  (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι η ΕΡΤ καταστρατηγεί με προκλητικό τρόπο το νομικό πλαίσιο  της πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς αλλά και για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Τονίζει μάλιστα η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ότι η ΕΡΤ «α) αντιμετωπίζει τη νομιμότητα και τους ανταγωνιστές της ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με την νοοτροπία του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου, καταστρατηγώντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου που αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη διαδικασία αδειοδότησής τους και β) δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις του Παρόχου δικτύου που απορρέουν από το νόμο και τις προβλέψεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι «ως επιστέγασμα της ανωτέρω συμπεριφοράς, η ΕΡΤ Α.Ε. προσκαλεί και προκαλεί τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και τον Πάροχο δικτύου Digea Α.Ε. να την ακολουθήσουν στην παρανομία της, παρότι γνωρίζει καλά ότι το νομικό και τεχνικό πλαίσιο που καθορίζει την ψηφιακή εκπομπή στην περίοδο της μετάβασης αποκλείει την δυνατότητα εκπομπής οποιουδήποτε νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, πόσο μάλλον αυτό να είναι σε υψηλή ευκρίνεια, ανάλυση που απαιτεί υπερδιπλάσια χωρητικότητα από ένα πρόγραμμα απλής ευκρίνειας».

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της ΕΙΤΗΣΕΕ, στην ανακοίνωση κατά της ΕΡΤ για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας, στην Nova (και κατ’ επέκταση στην Forthnet).

Το σημείο που δημιουργεί τα ερωτηματικά στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ,  αναφέρει: «Η συγκεκριμένη κίνηση με την εκπομπή αποσπασματικών εκπομπών κάτω από τον μανδύα του “πιλοτικού προγράμματος” θα μπορούσε να εκληφθεί σαν δωρεάν διαφήμιση και επίδειξη των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας τη στιγμή που η μόνη πλατφόρμα που διέθεσε πρόσφατα τέτοιου είδους προγράμματα και δύναται να ωφεληθεί από αυτή είναι η σχεδόν μονοπωλιακή σήμερα ιδιωτική δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα, που συνδέεται προνομιακά με την ΕΡΤ Α.Ε. με ανανεούμενες, από το 1993, ειδικές συμβάσεις».

Ωστόσο, κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί στον «πόλεμο» μεταξύ των ιδιωτικών καναλιών και της ΕΡΤ για τις HD μεταδόσεις, οι καναλάρχες προσπαθούν να μπλέξουν την συνδρομητική τηλεόραση…

Η ΕΡΤ απαντώντας στην ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι «δεν καταστρατηγεί κανένα νομικό πλαίσιο της Πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς. Τουναντίον, είναι απολύτως σύννομη και εφαρμόζει κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία. Τα αρμόδια δικαστήρια θα μπορούσαν να κρίνουν τη νομιμότητα και τη βασιμότητα όσων υποστηρίζει η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., αν βεβαίως προσέφευγε σε αυτά και δεν επέλεγε να καταφύγει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς».

Σημείωσε, παράλληλα, η κρατική ραδιοτηλεόραση ότι «αυτονόητο είναι πως η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ εργάζεται για το καλό και μόνον της Δημόσιας Τηλεόρασης και θα προστατεύει πάντα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν παρέχει δωρεάν διαφήμιση σε οιονδήποτε, πολλώ μάλλον στην ιδιωτική δορυφορική πλατφόρμα, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., που, ας σημειωθεί, ότι με τις εκπομπές της ΕΡΤ σε HD: 1) ακυρώνεται το συγκριτικό διαφημιστικό της πλεονέκτημα πως «μόνο αυτή εκπέμπει ΗD στην χώρα» και 2) δεν χρησιμοποιείται ο ίδιος δέκτης, δεδομένου πως για τη λήψη δορυφορικού συνδρομητικού σήματος απαιτείται δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα αποκρυπτογράφησης, ενώ στην περίπτωση της μετάδοσης που επιχειρεί η ΕΡΤ απαιτείται μόνο ένας απλός δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29