search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:53
MENU CLOSE

Η Λωξάντρα στην Αθήνα

28.04.2011 06:16
Η Λωξάντρα στην Αθήνα - Media

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Η παράσταση με το ρεκόρ των εισιτηρίων.

Η θρυλική Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου που έκοψε στη Θεσσαλονίκη 60.000 εισιτήρια είναι η απάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Σωτήρη Χατζάκη στη συνεχιζόμενη κρίση και στο χώρο του πολιτισμού

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Η παράσταση με το ρεκόρ των εισιτηρίων

Η θρυλική Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου που έκοψε στη Θεσσαλονίκη 60.000 εισιτήρια είναι η απάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Σωτήρη Χατζάκη στη συνεχιζόμενη κρίση και στο χώρο του πολιτισμού. Και όχι μόνον αυτό. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα το ΚΘΒΕ σημείωσε εισπράξεις που έφτασαν το 1.500.000 ευρώ, αριθμός επίσης ρεκόρ για το σύνολο της παραγωγής του κρατικού θεάτρου. Δίκαια, λοιπόν, η πολυσυζητημένη Λωξάντρα «κατεβαίνει» και στην Αθήνα για να δοκιμάσει την τύχη της προσελκύοντας το αθηναϊκό κοινό στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 4 έως τις 15 Μαΐου, για 16 μόνο παραστάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης ήταν παρόντες όλοι οι συντελεστές από το ΚΘΒΕ καθώς και η εξαιρετική πρωταγωνίστρια Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία αναβίωσε τον εμβληματικό ρόλο που πρώτη ανέδειξε η Μπέτυ Βαλάση, ταυτίζοντάς τον με την ερμηνεία της.

«Όταν είδα το έργο στη Θεσσαλονίκη βρέθηκα μπροστά στη χαρά της ζωής και πρότεινα να το ανεβάσουμε στον Ελληνικό Κόσμο», είπε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Θρασύβουλος Γιάτσιος, ο οποίος τόνισε την ανέφελη συνεργασία του Ιδρύματος με το ΚΘΒΕ. Είπε, επίσης, ότι τα εισιτήρια της παράστασης δεν θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ, παρά την πολυπρόσωπη (30 άτομα) παραγωγή.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης της παράστασης, μίλησε για την ιστορία της Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας εξαιρετικά δυναμικής που ηγείται στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα. «Αυτό το έργο είναι ο ομιχλώδης κόσμος των αισθήσεων και το έμβλημα της Λωξάντρας που συνοψίζεται στη φράση της: Ο εαυτός μου, οι άνθρωποί μου», τόνισε. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να στραφούμε περισσότερο στα ελληνικά έργα, αφού «χωρίς αυτά δεν υπάρχει ελληνικό θέατρο», όπως είπε, αλλά και για την απαραίτητη ισορροπία που πρέπει να βρεθεί ως προς τις μεταμοντέρνες εκδοχές και αποδομήσεις έργων, οι οποίες «ήταν μεν χρήσιμες και ευπρόσδεκτες αλλά να μη φτάσουμε στο σημείο να ντρεπόμαστε με το ελληνικό ρεπερτόριο».

Η συγκίνηση των θεατών από την παράσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν πράγματι αξιοσημείωτη σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Χειροκροτήματα κάθε 10 λεπτά, συγκίνηση, γέλιο, ακόμα και κλάμα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Κάποιοι συνομιλούσαν με τους ηθοποιούς εν ώρα παράστασης, ανέμιζαν τις ζακέτες τους, σηκώνονταν όρθιοι στις θέσεις τους. «Δεν είναι λαϊκισμός η συγκίνηση. Όλοι την έχουμε ανάγκη», είπε ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος κατάφερε με αυτή τη σκηνοθεσία του να προσελκύσει ακόμα και τους νέους της συμπρωτεύουσας, όπως τόνισε.

 

Διασκευή: Άκης Δήμου/ Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης/Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη/Μουσική Επιμέλεια: Φωτεινή Μπαξεβάνη/ Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιοτόπουλος/Χορογραφία:Γιώργος Λυκεσάς/

Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212 254 0316

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:50