search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:00
MENU CLOSE

ΣΕΒ: Το οικονομικό κλίμα υπονομεύεται από το προσφυγικό και την παρατεινόμενη διαπραγμάτευση

07.03.2016 13:19
ΣΕΒ: Ώρα για επανεκκίνηση της οικονομίας - Media
Η οικονομία, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει έως τώρα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνει ο ΣΕΒ

 

Η οικονομία, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει έως τώρα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζοντας ότι το προσφυγικό και η παρατεινόμενη διαπραγμάτευση υπονομεύουν το οικονομικό κλίμα.

«Η σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, έπειτα από το σοκ της επιβολής των capital controls, τίθεται εκ νέου σε κίνδυνο από την συνεχιζόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς επίσης και τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές», τονίζει ο Σύνδεσμος. «Για την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο εξάμηνο του 2016, απαιτείται καταρχάς η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη».

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2013, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2015 (-0,2%) ήταν ηπιότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, ενώ κατά το 4ο τρίμηνο του 2015, και ιδίως τον Δεκέμβριο, η παραγωγή και οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο και ανακόπηκε η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59